AFB KOLUMNA- IVICA U MARICI (KAKO HAPSITI GENERALE?)

0
685

admir-beganovicZnam da neko bolje i efikasnije koristi svoje laži nego mi svoju istinu a možda je Bosna fakat desno od rahatluka a lijevo od selameta.

Autor:  Admir F BEGANOVIĆ

Ne znam da li su braća Grim bili pod prismotrom patapsihologa ali ima nešto čudno u njihovim bajkama?!. Toliko čudnog meni ali i previše jasnog ovim našim političkim virilistima tako da nam fakture nisu identične, a ne znam ni da li bi trebale biti? Nisam ja za tog kalupa, izgleda.

A novinar k*o novinar, vazda nešto ceprka, istražuje, jede ono što ne bi jeo pristojan i pametan insan ali dok duša ne zaboli oko neće zaplakati. U Bosni ništa nije nemoguće ali isto tako ništa nije ni moguće, pa ti skontaj gdje i kako narod živi? U Srbiji novinarka klekne ali ministar ……  a u mojoj Bosni se hapsi.

ivica-i-marica-1024x708Al da se vratimo braći Grim. Napisaše oni lagodno i ležerno kako maćeha nagovori muža da svoju djecu Ivicu i Maricu odvede u šumu i tamo ih ostavi.

Ne znam da li nove, silikonske generacije znaju o čemu pišem ali nije mi ni na kraj pameti da analiziram braću. To ja samo *nako pomenuh. Nije u ta doba bilo „crne marice“, onog divnog policijskog auta u kojoj su se uhapšeni vozili do stanice ili do suda. Možda je trebalo starog ili maćehu u maricu ili…

U Bosni su nekada optužnice bile tragedija, danas, na žalost, samo statistika. Zbirka nesreća nanizanih ko vojnički redenik proširalia se hapšenjem generala Sakiba Mahmuljina. Gorštak blage naravi uhapšen je a optužnica standardna – ratni zločin.

Nečija poruka koju upućeni odlično dešifruju. Niko nije oslobođen plaćanja kamata ako si učestvovao u odbrani Bosne.

A naši političari „oštro osuđuju“ hapšenje svog vojnika i „nadaju se da će general, kao i komadant Sefer dokazati da nije kriv“.

Njihove komentare, da se pitam, a pitam se barem na izborima, stavio bih u rubriku „ribarsko-lovače priče“ ali narod i to konzumira i to sa guštom.

Tužilašto traži repete, radi svoj posao a političari…eh da narod zna da ko sa špijunima liježe krvav ustaje druga bi se kajda pjevala. Znam da postoji lična i stručna kompetencija ali, fakat nije jasno zašto neko sve što je znao jučer nije uradio danas, kad je jučer znao sve što zna danas? Odgovor od uleme konteksta još nije stigao, i neće, garantujem.

Neopisivo mlitavo djeluju reakcije bh političke elite a narod se pita da li je hapšenje generala kompenzacija za referednum u manjem bh entitetu ili je Grimov Ivica ipak sa dopuštenjem autora spengan u maricu?.

A kada generala puste na slobodu (što uopšte nije sporno) kako će se pravdati naši političari? Eh, nije majka ružila sina što se kockao već što se vadio.

Crnogorcima se lažni car Šćepan Mali predstavio kao ruski car Petar ali ga ubi njegov sluga. Tako bar govore historijski podaci. Možda će narod na izborima „ubiti“ ove što iniciraju svako zlo zarad svojih nagrada i hapšenje svoje djece a možda i neće. Znam da neko bolje i efikasnije koristi svoje laži nego mi svoju istinu a možda je Bosna fakat desno od rahatluka a lijevo od selameta.

Ne znam ali znam da vremenu treba dati vremena.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes