AGRESIJU I GENOCID NIJE UČINILO NIKAKVO “LJUDSKO BIĆE” VEĆ ORGANIZIRANA VOJNA, POLICIJSKA I POLITIČKA MAŠINERIJA

0
691

MaratonŽrtve tortute – logoraši u BiH trčali maraton Bihać – Tomašica na Dan ljudskih prava da opomenu svijet da još nemaju nikavih prava u dejtonskoj državi BiH, te da je največa masovna grobnica poslije Drugog svijetskog rata – Tomajica dokaz genocida u Prijedoru.

Logoraši su doživjeli najveće torture i zločine za vrijeme agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. U Bosni i Hercegovini  evidentirano je 657 logora, a procjenjuje se da ima oko 200.000 logoraša – žrtava torture. Tokom agresije i genocida ubijeno je oko 30.000, a oko 25.000 osoba je silovano. Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom podsjeća da se ovakvi zločini više nikada i nikome ne smiju ponoviti, niti se smiju zaboraviti.

Institut za istraživanje genocida Kanada  podsjeća da je apsurd da su Sud Bosne i Hercegovine i Međunarodni krivični tribunal za područije bivše Juoslavije izrekli oko 2500 godina kazne zatvora za zločine počinjene u agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini, od čega se oko 90 % odnosi na zločine u koncentracionim logorima smrti, a da država  Bosna i Hercegovina uopće ne poznaje niti priznaje pojam i status žrtve torture – logoraša.

Institut za istraživanje genocida Kanada će još jednom pismeno upozoriti Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, Parlamentarnu skupštinu entiteta Fedaracije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu entiteta Republika Srpska, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Vijeće ministra Bosne i Hercegovine i druge nadležne organe da je krajnje vrijeme da Zakon o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini ugleda svjetlo dana,  a žrtve torture ostvarenje i poštivanje elementarnih ljudskih prava koja im se, od 1992. godine, kontinuirano krše i narušavaju.

Potpuno je neodgovorno da politički establišment države Bosne i Hercegovine ne pokaže ljudsku i političku zrelost i odgovornost, i da podršku Zakonu o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Činjenica da Zakon o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini ne postoji, ukazuje na nastavak sistamatskog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda žrtava torture, koje se, nakon 1992-1995., nastavlja u kontinuitetu sve do danas. Institut za istraživanje genocida, Kanada će upotrebiti sve demokratske metode da se  kroz zakon  osigura minimum prava jednoj od najugroženijih populacija u bosanskohercegovačkom  društvu – žrtvama torture.

Institut za istraživanje genocida Kanada podsjeća da je težina tužbenih zahtjeva logoraša pred sudovima oko 2 milijarde KM, od čega se na entitet Republiku Srpsku odnosi 1,6 milijardi dok se na entitet Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi oko 400 miliona KM. Evidentno je da je Zakon mnogo povoljnije rješenje za Bosnu i Hercegovinu i entitete, nego tužbe za naknadu nematerijalne štete logoraša, koje će, zasigurno, prije ili poslije doći na naplatu.

Pored ukazivanja na kršenje ljudskih prava žrtava torture, logoraši i prijatelji isitne i pravde su ovim maratonom poručili veoma kontraverznom predsjedniku Međunarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije, Theodoru Meronu da u Prijedoru nije jedna osoba ubila drugu osobu, već je u najtežim oblicima zločina poslije holokausta u Evropi, zločinima agresije i genocida u Prijedoru ubijano, protjerivano, mučeno u koncentracionom logirma smrti, silovano, uništavana materijalna i kulturna dobra. Agresiju i genocid nije učinilo nikakvo “ljudsko biće” već organizirana vojna, policijska i politička mašinerija u udruženom zločinačkom poduhvatu i pohodu za Veliku Srbiju na račun podjele države Bosne i Hercegovine i uništenja bošnjačkog naroda.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes