AKADEMIK FILIPOVIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SENATA, A AKADEMIK KURIJAK ZA ČLANA SENATA BANU

0
800

banuSarajevo, 28.12.2013.godine  – Na redovnoj sjednici Senata Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti održanoj 28. decembra 2013. godine, u novim prostorijama Akademije u ulici Štrosmajerova 1. u Sarajevu, za predsjednika Senata jednoglasno je izabran akademik Muhamed Filipović.

Ovoj odluci prethodilo je povlačenje dosadašnjeg predsjednika Senata akademika Mustafe Cerića koji je svoju odluku obrazložio činjenicom da pozicija predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa zahtijeva potpunu posvećenost.

Predlažući novog predsjednika Senata, predsjedavajući je istakao da je Muhamed Filipović najzaslužniji da obnaša ovu veoma važnu i časnu funkciju.

Na istoj sjednici jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se na upražnjenom mjestu Senata BANU izabere najutjecajniji naučnik u Hrvatskoj, akademik Asim Kurijak.

Na sjednici je jednoglasno prihvaćen izvještaj Generalnog sekretara BANU Muftije Muamera Zukorlića uz pohvale za aktivnosti na kupovini, nadogradnji i opremanju Naučnog centra BANU u Novom Pazaru.

Senat je usvojio preporuku da se  16. januara u Sarajevu prije radne Skupštine upriliči svečana dodjela certifikata članovima Akademije.

Senat je zamolio Matičarsku komisiju koju čine akademik Muhamed Filipović – predsjednik i akademici Mustafa Cerić i Ejup Ganić da blagovremeno privedu kraju započetu proceduru verifikacije članova BANU.

Informativna služba

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes