AKADEMIK KURTĆEHAJIĆ O ZNAČAJU PRIJEMA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE U UJEDINJENIM NACIJAMA

0
1448

SuadTV1aAkademik prof. dr. Suad Kurćehajić gostujući u dnevniku na TV1 govorio je o značaju 22. maja, danu prijema Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije. Generalna skupština prije 25 godina, tačnije 22. maja 1992. godine, usvojila je Rezoluciju 46/237 i odobrila prijem RBiH u članstvo UN-a.

Univerzitetski profesor i član BANU-a Suad Kurtćehajić istakao je u Dnevniku TV1 da je 22. maj među najznačajnijim datumima za BiH, jer je tog datuma 1992. godine ova država primljena u Ujedinjene nacije (UN). To je veliki događaj jer najveća svjetska porodica država priznala je BiH i na taj način je opredijelila njenu budućnost, poručio je Kurtćehajić.
“Ovaj događaj je izuzetno značajan, jer je 175 zemalja uvrstilo u svoju porodicu i izvršilo internacionalno priznanje BiH i to pod nazivom Republika BiH. To priznanje je bilo bez ikakvih entiteta. BiH je primljena u UN u granicama koje je imala, koje su AVNOJ-evske granice”, podsjetio je Kurtćehajić.

On smatra da je velika greška bila što UN nije uradio situaciju da Republika Srpska postoji u toj formi, jer nakon genocida u Srebrenici, UN je morao da uradi sve što je bilo u njegovoj moć da se onaj ko je odgovoran za genocid ne instalira na taj način.

Međunarodni sud pravde u Hagu, koji je organ UN, podsjetio je Kurtćehajić, donio je presudu u kojoj se navodi da su vojska i policija RS izvršile genocid u Srebrenici.

“Tom formulacijom, napravljena je stašna hipoteka. To je ogromna hipoteka na tu tvorevinu. Ako uzmemo da je konvencija o sprječavanju genocida formulisala da sve što je nastalo na genocidu mora biti deinstalisano, onda ja ne vidim dugoročno kako će izmaći svejtskoj pravdi ta tvorevina, kojoj je presuđeno na taj način. Nama se stalno iz manjeg entiteta pokušava ukazati da se mi moramo navići na to da je RS trajna kategorija. Ona bi možda mogla biti trajna kategorija, iako greškom internacionalne zajednice napravljene u Dejtonu, da nije ove presude. No, ova presuda je toliko jaka hipoteka da ja ne znam kako će se dugoročno očuvati forma tog entiteta”, istakao je, između ostalog, Kurtćehajić.

On je napomenuo da državnost i nezavisnost BiH narodi u ovoj zemlji doživljavaju na različite načine.

Bošnjački narod se punim kapacitetom vezao za BiH. Spreman je braniti je svim mogućim sredstvima, jer su svjesni kako su prošli narodi koji su izgubili državu, ističe Kurtćehajić. S druge strane, postoji, kaže, nesretna RS.

“Bosanski Srbi kada stave na papir šta su imali prije RS i šta su dobili, vidjet će se da im je RS donijela tragične posljedice. Bilo je 150 hiljada Srba u Sarajevu. Nije postojao razlog za priču o ugroženosti, već tendencija da se napravi svesrpska država i to je katastrofalno završilo. Nisu dobili sreću s RS. Taj prostor ulazi u strašni ekonomski kolaps, a imate političare koji vode taj entitet koji nikada nisu bili bogatiji. To će narod prepoznati jednom“, poručio je Kurtćehajić.

Politika koja se vodi u RS bit će pogubna po srpski narod, kaže. Nije se trebala ni praviti RS, dodaje, već je Bih trebalo podjeliti po geografskim i drugim principima.
„Onaj Srbin koji dođe do te spoznaje i bude imao kapacitet okrenuti Srbe u tom pravcu, izvest će ih iz haosa koji prijeti“, siguran je profesor Kurtćehajić.

Navodi i da BiH nije iskoristila brojne pravne mehanizme koje nudi Dejtonski sporazum kako bi se integrisala. Zbog toga treba dodatno pristisnuti visokog predstavnika.

“I to zbog odredbe o dodatnim nadležnostima, a koja kaže da će BiH preuzeti sva pitanja potrebna za očuvanje suvereniteta, integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta. Visoki predstavnik je jedina osoba koja je tumač te odredbe, koja je u primjeni. Visoki predstavnik može dati još neke izuzetno važne nadležnosti – policiju, sport, kulturu, obrazovanje. Nije PIC taj koji odlučuje. Nije dejtonska kategorija. To je savjetodavno, a ne naredbodavno tijelo. Visoki predstavnik ima kapacitet. Ta odredba će biti prazno slovo na papiru, ako predstavnici vlasti ne budu tu odredbu proučili, te tražili od visokog predstavnika da se odredi po tom pitanju“, kaže Kurtćehajić.

Naveo je i da će Dodik biti upisan crnim slovima u historiji srpskog naroda.

“On ne djeli ekonomsku sudbinu Srba. On živi život bogatih knezova, dok s druge strane siromaši narod. Razvit će se opcije koje će to prepoznati“, zaključio je u Dnevniku TV1 Suad Kurtćehajić.

Preporučujemo vam da obavezno pogledate intervju u cjelosti.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes