BANU O STANJU I PERSPEKTIVI NAUČNE MISLI

0
740

BANU11-616x378U organizaciji Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, u Sarajevu, 3. juna 2015. godine, održana je naučna rasprava na temu „Stanje i perspektive naučne misli u Bosni i Hercegovini“.

U raspravi su, svojim prilozima, uzeli učešće članovi Akademije kao i brojni gosti.

Tokom rasprave preovladavalo je mišljenje da je osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti od strateškog značaja te da bi neophodno bilo da ova Akademija bude svojevrstan inkubator slobodne, individualne i nacionalne misli.

Etička i kritička misao bit će karakteristika ove Akademije, istakli su učesnici rasprave.

Na raspravi je postignut značajan stepen saglasnosti da bi bilo važno staviti u red prioriteta Akademije projekte iz oblasti nacionalne i državne historije kao i oblasti bosanskoga jezika i književnosti.

Pojedini učesnici rasprave sugerirali su da bi bio važno da se pored bavljenja kapitalnim projektima, Akademija i izjašnjava o važnim aktuelnim pitanjima političkog i bezbjednosnog karaktera.

Prema stavovima učesnika rasprave, važno je da Akademija bude otvorena za saradnju sa drugim naučnim i umjetničkim ustanovama i organizacijama te istaknutim pojedincima u cilju uspješne realizacije značajnih projekata.

U završnici rasprave, jednoglasno je konstatirano da će svi pisani prilozi ovog skupa biti korišćeni za izradu strategije i razvoja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

BANU2-616x462

BANU3-616x436

(BANU)

5.00 avg. rating (97% score) - 4 votes