BOSNA I HERCEGOVINA NIJE VJEŠTAČKA TVOREVINA

0
827

inst kanada24. 09. 2013. god. 

GOSPODINE HEINZ-CHRISTIAN STRACHE BOSNA I HERCEGOVINA NIJE VJEŠTAČKA TVOREVINA, VEĆ MEĐUNARODNO PRIZNATA, HISTORIJSKA DRŽAVNO DRUŠTVENA ČINJENICA

Povodom intervjua šefa desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) gospodina Heinz-Christiana Strachea od 18.09.2013., pod nazivom  “Punim gasom protiv eura” datom za Bečke novine (Wiener Zeitung)[1] u kojem gospodin H.C. Strache tvrdi da je „Bosna i Hercegovina vještačka tvorevina”, Institut za istraživanje genocida Kanada izdaje

Saopćenje za javnost

S obzirom da gospodin H.C. pokušava revidirati historijsku istinu i činjenicu o bosanskohercegovačkoj državi i društvu i tako lažima obmanuti austrijsku i svjetsku javnost, Institut za istraživanje genocida Kanada obavještava javnost o sljedećem:

1. Bosna i Hercegovina ima hiljadugodišnju državnu i društvenu tradiciju multivjerske, multietničke i multikulturne  opstojnosti. Multidimenzionalna egzistencija, bitnost i bitisanost bosanskohercegovačkih naroda i građana izražena je kroz društveni model Ideje Bosne i bosanskog duha na čijim temeljima je izrasla Ujedinjena Europa. Bosna i Hercegovina je još 1377. postala kraljevinom, a na referendumu o državnosti Republike Bosne i Hercegovine od 1. marta 1992. godine kao svojevrsnim plebiscitom bosanskohercegovačkih stanovnika, pravno je potvrđena nezavisnost, suverenost, teritorijalna cjelovitost bosanskohercegovačke države, koja je 22. 05. 1992. svjetski priznata kao 177. članica Ujedinjenih Nacija.

2. Sa ciljem rješavanja srpskog i hrvatskog nacionalnog pitanja u bivšoj Jugoslaviji kroz uništenje Republike Bosne i Hercegovine i podjelu njenog teritorija, te kroz uništenje bosanskohercegovačkog autohtonog bošnjačkog naroda izvršenja je srpskohrvatska agresija i genocid. Dogovor Milošević-Tuđman (mart, april 1991.), da srpsko-hrvatski pakt u ujedinjenom poduhvatu Srbije i Hrvatske i njihovih surogata u Bosni i Hercegovini, unište Republiku Bosnu i Hercegovinu, pobiju i protjeraju Bošnjake, te sebi stvore dvije države, Republiku Srpsku i Hrvatsku republiku Herceg-Bosna je nastavak realizacije agresivno – genocidnog dogovora Cvetković-Maček iz 1939.  Pri tome su Bošnjake odlučili genocidno eliminirati, uništiti kao politički, ekonomski, naučni i kulturni faktor, a preostale strpati u enklavu u Centralnoj Bosni, na oko 15% teritorija Bosne i Hercegovine.

3. Vašingtonskim ugovorom potpisanim između Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske (18.3.1994.), Republika Bosna i Hercegovina  je suspendirana ultimatumom Republike Hrvatske da će samo nakon potpisivanja tog dokumenta obustaviti agresiju protiv Republike Bosne i Hercegovine.  Agresija velikosrpskog dijela srpsko-hrvatskog pakta protiv Republike Bosne i Hercegovine je nastavljena, sa kulminacijom genocida u Srebrenici, a zatim je u novembru 1995. potpisan ugovor u Dejtonu, koji sadrži i Aneks 4, ustav dejtonske Bosne i Hercegovine. Vašingtonski i Dejtonski  ugovori su  nelegitimni i nelegalni po domaćem i internacionalnom pravo. Ugovore Skupština Republike Bosne i Hercegovine nije prihvatila u punom, legalnom sastavu, tako da je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu nastavljena drugim sredstvima i metodama.

4. Imajući u vidu dobro poznato, negativno austrijsko iskustvo iz Drugog svjetskog rata, izjava austrijskog političara data u predizborne političke svrhe je direktan doprinos nastavku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima drugim sredstvima i metodama. Istovremeno ta izjava vrijeđa žrtve i preživjele svjedoke oružanog dijela agresije i genocida. Na kraju izjava može ozbiljno poremetiti tradicionalno dobre bilateralne odnose izmedju Austrije i Bosne i Hercegovine.

5. Kada gospodinu  H.C. Strache nije uspjelo da pokupi glasove od Austrijanaca na prošlim izborima, izjavama usmjerenim prema naturalizovanim Austrijancima iz Afrike i Azije, uglavnom muslimanima i muslimankama, sada vidi šansu da uzme potencijalne glasove od Austrijanaca koji su porijeklom iz bivše Jugoslavije, negiranjem države Bosne i Hercegovine.

I ako gospodin H.C. Strahe nikada neće dobiti glasove od autohtonih Austrijanaca u tolikom procentu da bi on i njegova politička partija mogli promijeniti nešto u Parlamentu Austrije ili na političkoj sceni te zemlje, Institut za istraživanje genocida, Kanada u ime žrtava i preživjelih svjedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini koji i danas traju drugim sredstvima, javno osuđuje izjavu gospodina HC Strahea, poziva ga da se javno izvine građanima Bosne i Hercegovine i poziva sve prijatelje istine i pravde u Austriji da se javno ograde od izjave gospodina H.C. Straha i njegove političke partije.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 [1] FPÖ-Spitzenkandidat im Interview mit Vollgas gegen den Euro

http://www.wienerzeitung.at/nachrichten/oesterreich/politik/575806_Mit-Vollgas-gegen-den-Euro.html

Translate,google.com/prevod na engleski jezik

http://translate.google.com/translate?sl=de&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.wienerzeitung.at%2Fnachrichten%2Foesterreich%2Fpolitik%2F575806_Mit-Vollgas-gegen-den-Euro.html&act=url

Translate,google.com/prevod na bosanski jezik

http://translate.google.com/translate?sl=de&tl=bs&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.wienerzeitung.at%2Fnachrichten%2Foesterreich%2Fpolitik%2F575806_Mit-Vollgas-gegen-den-Euro.html&act=url

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes