BOŠNJACI U MAKEDONIJI – ORIZARE

0
980

MBecirovicPiše: Mithad Bećirović

Potaknut aktivnostima naših vrijednih Bošnjaka koji su, nažalost, od nekih institucija zaboravljeni i vođen našim motom ‘Svaki je Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka’, želim istaći doprinos braće Bošnjaka iz Makedonije.

Najveće bošnjačko mjesto u Makedoniji je Orizare kod Velesa. Dobilo je ime po nekadašnjoj lokalnoj obradi pirinča/riže koja se na makedonskom jeziku naziva ”oriz”. U njemu živi oko tri hiljade Bošnjaka koji su ostali vjerni svojoj vjeri, naciji, kulturi i tradiciji. Oni su se u ovo mjesto počeli naseljavati pedesetih godina prošlog vijeka iz Sandžaka, imajući namjeru da odatle otputuju u Tursku. Međutim, nikada nisu otišli, a pošto su u Sandžaku bili prodali svoja imanja, ostali su u ovo mjesto.

Stanovnici Orizara najviše se bave poljoprivredom i stočarstvom, ali ima i trgovaca i privatnih poduzetnika. U Orizarima se čuva tradicionalna bošnjačka nošnja, sevdalinka i tradicionalna bošnjačka kuhinja. Mjesto krasi lijepa džamija i nova, nedavno izgrađena osnovna škola. Najpoznatiji mještanin Orizara je dr. Fehim Husković, profesor umjetnosti na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru i akademik u BANU.

Orizare2Bošnjaci Orizara zalažu se za afirmaciju pozitivnih vrijednosti, školovanje omladine, rade na afirmaciji kulture, tradicije, sporta i raznih humanitarnih aktivnosti. Osnovano je i udruženje ‘Glas Orizara’ koje uzima učešća u brojnim aktivnostima. Organiziraju se društveno korisne aktivnosti od vjerskog i nacionalnog značaja, kao što je naprimjer nedavno po prvi put organiziranje ‘Festivala islama’, na kojem su, prije svih drugih bošnjačkih predstavnika, prvi ovim Bošnjacima podršku dali uvaženi predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) dr. Mustafa Cerić i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić. Učešće je uzela i Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF).

Nadam se da ćemo vođeni idejom da su svi Bošnjaci na svijetu jedno, ubuduće ukazati na još neka mjesta u kojima žive naša braća koja se aktivno zalažu za naše bošnjačko nacionalno jedinstvo.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote