BOŠNJAČKI DŽEMATI I HUMANITARNA ORGANIZACIJA ‘SANDŽAK’ U DANSKOJ ORGANIZIRALI SERIJAL PREDAVANJA

0
1911

image-Copy-2Danska je zemlja sa 5,7 miliona stanovnika, a pretpostavlja se da su 7% njih pripadnici islama. Prema istraživanju koje su proveli profesor Lene Kuhle i njegov asistent Malik Larsen sa Univerziteta Arhus u ovoj zemlji je 2006. godine postojalo 115 džamija, dok ih danas ima 170. 

Tri bošnjačka džemata u Danskoj, na čelu sa humanitarnom organizacijom ‘Sandžak’ organizirali su serijal predavanja u mjestima Fredericija, Kolding i Vejle. Predavači su bili: predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u BiH  Dr. Mersada Nuruddina Agović i izvršni sekretar BANU, profesor bosanskog jezika i književnosti Almedina Zukorlić.

Dr. Mersada Nuruddina Agović predstavila se slušateljima sa tri teme koje se odnose na svakodnevno ljudsko djelovanje, a to su: “Proživi život ispravno i u skladu s moralnim načelima!” (Fredericija), “Svijet u kojem živimo može biti bolji!” (Kolding) i “Ispravan odgoj djece i njihovo životno samopouzdanje” (Vejle), dok se predavač Almedina Zukorlić u pomenutim mjestima predstavila sa temama o povijesnoj ulozi žena muslimanki koje su ostale zabilježene u historiji, a koje su uzori ženama i danas.

Akcenat u predavanjima gospođe Agović bio je na korištenju vremena i ljudskih potencijala za dobrobit porodice, zajednice i društva, u skladu sa sloganom “Utakmica se igra do posljednje sekunde, a život se živi do posljednjeg daha”, pa shodno tome i čovjekova borba za uspjeh na oba svijeta. Dr. Agović je navodila i primjere pregalaštva iz ličnog i drugih života, te to kako je mnogo naučila iz organizacije pčela u svom pčelinjaku, posmatrajući ih dok lete na cvjetove, polenov prah i druge kvalitetne adrese, preskačući nečista mjesta koja, za razliku od njih, muhe posjećuju ne libeći se. Također je odgovarala na brojna pitanja iz svoje teološke struke.

Gospođica Zukorlić je predavanja posvetila ulozi žena u društvu s posebnim osvrtom na žene vjernice u islamskoj povijesti, prikazavši svu suptilnost njihovih aktivnosti, emocija, ibadeta, te odvažnost kroz tumačenje islamskih propisa, pobjedi iskušenja, širenju vjere i postojanost u ulozi stuba kuće i porodice. Ona se osvrnula i na probleme mladih, savjetujući prisutne mlade u oblasti njihovog aktivizma i prioriteta životnih angažmana.

Koordinatorica humanitarne organizacije ‘Sandžak’ u Danskoj Enisa Malićević, predsjednik Ibiš Rešović i džematlijka Amina Rešović pobrinuli su se da gošće-predavači upoznaju znamenitosti grada, kao i privatnu muslimansku osnovnu školu, ‘Vejle Privat Skole’, u kojoj se pored redovnih i regularnih predmeta predaju predmeti arapski i bosanski jezik kao maternji jezik. Goste je dočekao direktor škole Ahmet Incikli.

Dr. Mersada Nuruddina Agović, stanovnicima Danske, posebno stanovnicima bosanskog porijekla prenijela je pozdrave od Ekonomsko-trgovinske, Turističko-ugostiteljske i Građevinsko-geodetske škole u Tuzli i podijelila reklamni školski materijal kao i materijal o turističkom potencijalu Tuzlanskog kantona koji su obezbijedile.

Prilikom održavanja susreta pročitana je i poezija Enise Malićević kojom afirmiše vjersko-nacionalne vrijednosti, ljubav prema domovini i odnos roditelja prema djeci koja su rođena i rastu u dijaspori.

Gospođa Malićević je govorila i o aktivnostima bošnjačkih džemata u Danskoj, te humanitarnom radu humanitarne organizacija “Sandžak”, prilikom čega je u gradu Vejle bila pokrenuta još jedna u nizu uobičajenih akcija kojima se bavi ova organizacija.

Nakon realizirana dva programa u četvrtak i petak, trećem programu, subota 23. decembra 2017. prisustvovala je članica gradskog vijeća, bosanskog porijekla Azra Hasanbegović koja je s divljenjem pohvalila predavanja gošći, program organizatora i kazala da ovakvih druženja treba imati što više u Danskoj, da je ovim druženjima odrađen jedan predivan projekat na koji je ponosna.

Za ovu priliku edukatorica Rahela pripremila je mali dječiji hor u izvedbi prigodnih patriotskih i drugih pjesmi, a vrijedne džematlijke porijeklom iz Bosne i Sandžaka potrudile su se da na svim druženjima zaredom prirede bošnjačku tradicionalnu sofru, punu raznovrsnih domaćih specijaliteta.

 

R. A.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes