BOŠNJAČKI PARLAMENTARCI MORAJU ZAUSTAVITI DONOŠENJE DISKRIMINATORSKOG ZAKONA

0
704

ODBORSarajevo, 21. januar 2014.godine

HITNI ZAHTJEV SBK

Bošnjački parlamentarci moraju zaustaviti donošenje diskriminatorskog zakona

Svjetski bošnjački kongres (SBK) permanentno prati razvoj događaja vezanih za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu, koji ukoliko bude usvojen, dovest će do diskriminacije Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, te uskraćivanju osnovnih ljudskih prava „nesrba“ u ovom entitetu.

Razmatrajući tu problematiku članovi Odbora za porodicu i demografiju i Odbora za povratak i dijasporu SBK-a došli su do jedinstvenog zaključka da je neophodno zaustaviti taj proces, a svaki pokušaj promjena bilo kojega zakona neophodno je uskladiti sa evropskim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama.

Stoga SBK zahtijeva od bošnjačkih delegata u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine da ne učestvuju na sjednici Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH. Svojim odsustvom bošnjački parlamentarci spriječit će usvajanje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu, te ukazati na pogubnu politiku koja se vodi protiv Bošnjaka.

SBK poziva bošnjačke delegate da ne dozvole da dođe do usvajanja Zakona koji bi imao nesagledivo štetne posljedice po bošnjački narod, i to na najugroženiji sloj bošnjačkog naroda, a to su povratnici. Ako nismo u stanju da im pomognemo u mjeri u kojoj bismo trebali, ne smijemo im ni odmoći. Svima nam je jasno da bi se ovim Zakonom maltretiranje i represija policijskih službenika RS-a nad povratnicima legalizirala. To bi dodatno dovelo do slabljenja procesa povratka i masovnoga pokretanja Bošnjaka iz svojih mjesta u novo izbjeglištvo.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine je direktno usmjeren protiv Anexa 7 Dejtonskog sporazuma i sprječava povratak Bošnjaka na svoja ognjišta. Ogroman broj Bošnjaka je raseljen u zemlji i po svijetu, a svi oni oni imaju pravo vratiti se na svoja ognjišta u skladu sa Aneksom 7. Vlasti Republike Srpske služe se nedopustivim sredstvima i policijskom represijom u zaustavljanju toga procesa. Svi delegati Parlamentarne Skupštine BiH, koji su dobili mandate od Bošnjaka, imaju obavezu da zaustave izglasavanje ovoga Zakona, jer imaju odgovornost prema svojim biračima, kao i prema svim raseljenim licima Bosne i Hercegovine. 

 

mr. Mevlida Rovčanin                                                                mr. Bilal Memišević

Predsjednica                                                                                Predsjednik

Odbora za porodicu i demografiju                       Odbora za dijasporu i povratak

 

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote