BOŠNJAKE NA POPISU NIKO NE SMIJE DIJELITI!

0
823

tarik-zaimovic131Bošnjake niko ne smije dijeliti na popisu i nadijevati im neka nova imena, izjavio je u prvom intervjuu za bh. medije Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Popis 2013”. On naglašava da se radi o prvom popisu u nezavisnoj državi BiH te je to najznačajniji projekt Vijeća ministara BiH u ovom mandatu.

 – Ovim popisom stavljamo trajni pečat nezavisnosti domovine i bit će to početak jednog novog historijskog ciklusa za BiH. Ovaj proces je počeo referendumom o nezavisnosti, a predstojeći popis predstavlja statističku potvrdu državnosti – smatra Zaimović.  U ovom procesu Bošnjaci u Bosni i Hercegovini, ali i dijaspori moraju učestvovati.

 

Uputstvo za popis

 

Zašto se u javnosti tako mnogo govori o tome kako će se postavljati pitanje o nacionalnom izjašnjavanju? Neki smatraju ovo ključnim problemom.

 – U našoj komunikaciji sa statističkim institucijama sugerirali smo da se ova problematika može riješiti kroz uputstvo za popisivače. Preciznije, u uputstvu bi bilo navedeno da popisivači trebaju građanima ponuditi čitanje modaliteta, a da sami građani biraju žele li to ili ne. Meni je jasno da je želja predlagača bila da popisivač ne smije sugerirati odgovore, ali izvještaji s terena s probnog popisa jasno ukazuju na to da je nečitanje modaliteta uzrokovalo niz problema, čak i direktnih zloupotreba na terenu, posebno kod starije i povratničke populacije.
Čitanjem ponuđenih modaliteta značajno se smanjuju greške prilikom prikupljanja podataka, kao i rasipanje odgovora.

Šta je, prema Vašem mišljenju, tu problematično, ljudi bi trebali znati kako će se izjašnjavati?

 – Prema sadašnjim pravilima, popisivač je dužan da upiše tačno onakav odgovor kako se popisivana osoba izjasni, odnosno bilo koji nejasan odgovor, pa čak i opaska, bit će zabilježeni kao njegov zvanični odgovor. Slušajući izjave pojedinih zvaničnika i predstavnika NVO, imam osjećaj kao da dolaze iz neke druge države, a ne iz zemlje gdje su, naprimjer, zapošljavanje, ali i sva ostala prava povratnika u manjem bh. entitetu zakonski vezana za rezultate popisa.

Još nije definirano hoće li oni koji se izjasne kao muslimani biti, kada se budu primjenjivali rezultati popisa, zbrajani kao pripadnici Bošnjaka, iako je historijska odluka najbrojnijeg naroda da jedno ime namijeni drugima. Kako to komentirate?

 – Ovdje nije u pitanju očuvanje izvornih podataka, već njihovo zbrajanje na višim razinama, gdje se metodologija grupiranja i zbrajanja mora usaglasiti prije popisa. U suprotnom, doći ćemo u situaciju da se nakon popisa podaci u RS zbrajaju na jedan način, u Distriktu Brčko na drugi, u nekoj općini/kantonu na treći način, jer se načelniku ne sviđa “procentualni odnos građana”.
Ovo otvara izuzetan prostor za manipulacije. U trenutnom prijedlogu šifrarnika definirano je više od 690 različitih modaliteta izjašnjavanja. Primjera radi, za nacionalnu manjinu Albanaca postoji 15, dok za Jevreje 19 različitih modaliteta. Bez obzira da li građani rekli da su Jevreji, Židovi, Hebreji ili Izraelci, u konačnici će biti objedinjeni. Također, u trenutnom prijedlogu šifrarnika, ukoliko se građanin izjasni kao “Srbija” ili “Srpska”, bit će ubrajan u Srbe, odnosno, ukoliko građanin napiše samo “Hrv”, zbrajat će se s Hrvatima. Izgleda, jedino su Bošnjaci problem.

 

Vještačka imena

 

Kome i zašto je to važno?

– Izgleda da niko ne vodi računa o tome da bi razdvajanje jednog naroda na “skupine” dovelo u pitanje sve popisne analize, jer kako pratiti statističke trendove, na koji način će se pratiti svi bitni demografski i socioekonomski trendovi ukoliko se zlonamjerno i vještački jedan narod sada podijeli? Mislim da je Vijeće ministara bez cjelovitih informacija donijelo zaključke sredinom aprila te se za dobrobit ukupnog procesa nadam da će se ovo pitanje u što skorijem roku riješiti. Bošnjake više niko, pa ni Eurostat, ne može i ne smije vještački dijeliti niti nam nadijevati neka nova imena. Mi se moramo osloboditi potrebe da se “nekome sviđamo” – bilo da su u pitanju naši susjedi, EU ili međunarodna zajednica. Ne moraju nas voljeti, ali nas moraju poštovati.

 

Šta je govorio Alija Isaković

 – Da, sporni su samo Bošnjaci. Meni kao Bošnjaku uvredljivo je da se postavlja pitanje jesu li muslimani i Bošnjaci pripadnici jednog naroda. Svima treba biti jasno da je to narod koji je prije dvadeset godina na Bošnjačkom saboru vratio svoje narodno ime Bošnjak. Tada je Alija Isaković kazao da termin musliman „predstavlja samo jednu prolaznu političku igru bivšeg režima”, a mi trebamo znati i prisjetiti se da su mnogi bošnjački prvaci u proteklom stoljeću životima platili svoju borbu za naše nacionalno ime – kaže Zaimović.

(preuzeto: http://www.akos.ba)

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes