BRUTALNOST GENOCIDNE PRAKSE LJUDSKE HISTORIJE SE PONAVLJA U BOSNI I HERCEGOVINI PO NALOGU ENTITETSKIH VLASTI RS

0
737

ferid-muhic (BINA 12.10.2013.) Univerzalno ljudsko pravo na obrazovanje, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine regulisano Ustavom i kao pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku i u skladu sa svojim kulturnim i duhovnim identitetom, samovoljom vlasti RS  uskraćeno je djeci Bošnjacima iz Konjević Polja. Činom  javnog kršenja povelje ljudskih prava i Ustava Bosne i Hercegovine, politički vrh RS po ko zna koji put legitimiše se u odnosu na Bošnjake sa teritorije ove administrativne jedinice kao okupatorska vlast najprimitivnijeg tipa. Pravo na obrazovanje na maternjem jeziku,  bilo je  uskraćeno samo u dva najbrutalnija perioda ljudske istorije: u genocidnoj praksi osvajača  nad indigenim stanovništvom Amerike  i Australije, te u prvoj fazi kolonijalističke ekspanzije.

Bošnjačka Akademija Nauka i Umjetnosti poziva vlast RS da se hitno usaglasi sa realnošću modernog i civiliziranog svijeta i da djeci Bošnjacima iz Konjević Polja, kao i na cijeloj teritoriji RS, omogući nesmetanu primjenu Ustavom zagarantovanog prava na obrazovanje na maternjem, bosanskom jeziku,  u skladu sa kulturnim i duhovnim identitetom Bošnjaka i njihovom tradicijom.       

BANU poziva sve građane Bosne i Hercegovine da podrže i aktivno pomognu da se djeci  Bošnjacima iz Konjević Polja vrati pravo koje imaju i djeca Srbi i djeca Hrvati na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve direktore osnovnih i srednjih škola, fakulteta i univerziteta, kao i sve učitelje, nastavnike, profesore i osoblje angažovano u prosvjeti da svoj profesionalni kodeks, moralnu odgovornost i ljudsku savjest poštuju kako njima dolikuje, da zastanu na stranu pravde i istine, i da tako daju primjer svim ostalim segmentima društva u Bosni i Hercegovini.

U zahtjevu za poštovanjem prava svoje djece,  ljudi iz Konjević Polja ne smiju ostati sami, kaže se u saopćenju BANU.

Ferid Muhić

Predsjednik BOŠNJAČKE AKADEMIJE NAUKA I UMJETNOSTI

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes