DR. CERIĆ UPUTIO APEL EU, SAD I ISLAMSKIM ZEMLJAMA: USTUPITE NAM RESURSE ZA SPAŠAVANJE I POMOĆ!

0
604

news-2013-Septembar-mustafa_ceric_521086819

Apel predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa za pomoć poplavljenim područjima

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić uputio je javni apel za pomoć stanovništvu u poplavama pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini.

U apelu predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa se kaže:

– U posljednja tri dana, usljed obilnih padavina, veliki dio Bosne i Hercegovine pogođen je poplavama koje su ozbiljno ugrozile živote i imovinu na desetine hiljada ljudi. Putne komunikacije u više regija i gradova su presječene i ta područja su potpuno odvojena i odsječena od ostalog dijela države. Na hiljade stambenih i privrednih objekata je poplavljeno ili iseljeno.

Izražavajući duboko žaljenje zbog velikih šteta i suosjećanje sa svim ljudima koji preživljavaju veoma teške trenutke, apeliram na sve građane Bosne i Hercegovine i međunarodnu zajednicu, posebno institucije Evropske unije, Organizacije islamske saradnje i Sjedinjene Američke Države da iskažu punu solidarnost sa građanima koji su pogođeni velikim poplavama i ustupe neophodne resurse za spas ljudskih života, prvenstveno helikoptere za evakuaciju stanovništva, te ostala neophodna meterijalna i tehnička sredstava kao i pomoć u hrani i sanitarnim sredstvima.

Slike koje dolaze iz poplavljenih područja zahtjevaju hitnu i neodložnu akciju kako bi se spasili mnogi ugroženi ljudski životi. Narod Bosne i Hercegovine, vjerujući u snagu ljudske solidarnosti i plemenitosti, u ovim teškim trenucima polaže nadu da će brzom i djelotvornom zajedničkom akcijom evropskih institucija, američke Vlade i potencijalima Organizacije islamske saradnje prebroditi opasnosti kojima je izložen i na taj način se spasiti mnogi ljudski životi, kaže se u javnom apelu predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa.

 

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes