Čestitka predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić u povodu mubarek mjeseca Ramazana

0
740

svjetski-bosnjacki-kongres-logo-325x200.1360082843.02

U povodu mubarek mjeseca Ramazana predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić je uputio čestitku Bošnjacima u domovini i svijetu u kojoj se kaže:

 

  Početak ovogodišnjeg mubarek mjeseca Ramazana poklapa se sa godišnjicom sjećanja na genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja. U četvrtak trećeg dana Ramazana, odnosno 11. jula, sva bošnjačka bol i tuga se sliva u Potočarima. Više od 400 posmrtnih ostataka bit će ukopano u prisustvu rodbine i prijatelja iz cijeloga svijeta. Hvala svim prijateljima, ali bošnjačka bol i tuga nije za jedan dana, već za cijeli život svih Bošnjaka ma gdje bili i živjeli.

Zbog toga, iskustvo genocida Bošnjake treba da ujedini, posebno u ovom mubarek mjesecu posta, u namjeri da urade sve što je u njihovoj moći da im se više nikad i nigdje ne ponovi genocid. Ali ne samo njima, već nikome i nigdje. Jer, Srebrenica je bila početak kraja gonocida u Europi.  Zato sama riječ “Srebrenica” treba da bude opomena za svakog čovjeka na svijetu da ponos u našoj vjeri i naciji nije razlog da se dehumanizira ili ubija onaj koji je drugačiji.

Srebrenica mora uvijek ostati kao podsjetnik da se ne smije uzmicati pred silom zla, koja ostavlja neizbrisivu mrlju na savjesti čovječanstva.        

Dragi Bošnjaci, mubarek mjesec Ramazan je najbolja prilika da stanemo i da se zamislimo nad našom bošnjačkom sudbinom, nad budućnošću naše djece, nad stanjem naše nacije, nad pitanjem naše domovine i države te da u zajedničkoj dovi molimo Uzvišenog Allaha da nas ujedini u dobru i ljubavi, da nam otvori riznicu svoje milosti, oprosta i upute pa da svi zajedno kao jedna duša i jedno tijelo radimo za naš zajednički uspjeh na ovome i spas na drugome svijetu.

Uvjeren da će nam ovogodišnji mubarek mjesec Ramazan vratiti vjeru u Boga i obnoviti povjerenje u bratstvu, u ime Svjetskog bošnjačkog kongresa čestitam svim Bošnjacima u domovini i svijetu mubarek Ramazan sa dovom Allahu Uzvišenom da nas obaspe svojim neizmjernim blagodatima.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Informativna služba

Svjetskog bošnjačkog kongresa

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes