ČUVANJE NACIONALNIH SPOMENIKA KULTURE NAŠA JE MORALNA OBAVEZA I ODGOVORNOST

0
592


unnamed (3)Početkom ovog mjeseca iz štampe je izašla knjiga “Stara džamija u Priluku”, autora dr. Suadina Straševića, čiji je izdavač JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona. Knjiga govori o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine, staroj drvenoj džamiji, sagrađenoj davne 1735./36. godine u Priluku.

Kao njezini vakifi, spominju se šejhovi Hasan i Mustafa. Zahvaljujući, prije svih, džematlijama Priluka koji su džamiju čuvali tri stoljeća, ona je danas veliki nacionalno-kulturni resurs. Komisija koja je vršila analizu i određivala vrijeme nastanka džamije, ustanovila je da nišani i natpisi u haremu džamije potiču iz 15.-tog stoljeća, a ima nišana koji po svom obliku i natpisu ukazuju na to da bi mogli biti i stariji.

,,Kada sam krenuo u ovo istraživanje, imao sam jedan san: sačuvati našu staru džamiju u njezinoj neponovljivoj ljepoti, sačuvati uspomene na naše vakife. Na koncu, želja mi je bila napisatidjelo, koje će skrenuti pažnju na značaj naših starih džamija, kako bi sadašnje, ali i buduće generacije, upoznale i baštinile neprocjenjive vrijednosti našeg naslijeđa. Tada nisam ni slutio da će me istraživački putevi, od naše stare prilučke džamije, voditi do same Porte u Istanbulu, sultana Mahmuda I i njegovog znamenitog velikog vezira, gazi Topal Osman-paše.” – ističe autor Strašević.

On je u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona pokrenuo inicijativu da se ova džamija proglasi nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, te je nakon istraživanja i dokumentovanja spomenika, džamija uvrštena na listu nacionalnih spomenika BiH. Ovaj projekat predstavlja veliki doprinos čuvanju vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta Bošnjaka koji su u kontinuitetu živjeli na ovim područjima. Čuvanje nacionalnih spomenika kulture naša je moralna obaveza i odgovornost, kao i odgovornost generacija poslije nas.

Pripremila: Mersada Nuruddina Agović

 


5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote