DAN BOŠNJAKA U PEĆKO-ISTOČKOM KRAJU NA KOSOVU

0
858

Prizrenska-kuca-u-Prizrenu_resizeKosovo – U okviru manifestacije Dana Bošnjaka u pećkom regionu je održano mnoštvo aktivnosti koje je koordinirao Bošnjački Savjet Kosova na čelu sa Mijazom Mehovićem, koordinatorom manifestacije za ovaj region, uz asistenciju Bošnjačke kulturne Zajednice na Kosovu i brojnih drugih udruga i volontera tijekom sedmodnevne manifestacije.

 

CTI-P i U.B.”Oaza” su sproveli kviz za četiri osnovne škole iz Peći i Istoka sa nastave na bosanskom jeziku, a pitanja su bila iz oblasti bošnjačke historije, geografije, kulture, jezika i drugih osobenosti bošnjaka. Program je započet prigodnim skečevima, recitalima i narodnim kolom prvaka iz O.Š. “Fan S. Noli” koje je pripremila učiteljica Sevda Kandić. Ekipe iz škola “Džemal Kada” iz Peći, “7 Septembar” iz Vitomirice kod Peći, te “Trepča” sa Banje i “Fan S. Noli” iz Dobruše u općini Istok, su pokazale veoma dobro znanje a od njih su imali što naučit i onih preko 120 musafira koliko je bilo prisutno znatiželjnika i navijača. Dakako, bilo je i predstavnika OSCE-a, KFOR-a, općine Istok i td. I pored jake konkurencije najuspješniji tim je bio iz škole “Fan S. Noli” koje je pripremala Džemila Dupljak, ovdašnja nastavnica historije.

 

Održan je i koncert prezentacije bošnjačkog folklora, narodnih izvornih pjesama, sevdaha uz harmoniku i saz od izvođača KUD-a “Šićki most” iz Tuzle. Priređeni program je bio vrhunski i veoma značajan za ovu sredinu, a ovo 50-očlano gostujuće društvo je ostalo u privatnom smještaju još dva dana kako bi se nastavili družit i zajedno proslavit ovaj značajni nacionalni praznik sa svojim ovdašnjim sunarodnjacima. O uzajamnim impresijama je suvišno dalje ilustrirat. Također, osim prethodne aktivnosti, BOKUD “Đerdan” je organizirao i izložbu gdje je prezentirana naša narodna nošnja iz svih krajeva, bošnjačka nacionalna kuhinja, te brojni stari eksponati iz sfere domaće uporabe i radinosti.

 

Kao i svake godine 28-og Septembra, svečana Akademija “Dana Bošnjaka” je održana u Domu Kulture u Prizrenu gdje su bili brojni musafiri iz Bosne, južnog i sjevernog Sandžaka, Makedonije, Albanije, Belgije, Lvicarske, Luksemburga i td., a dakako i najistaknutije ličnosti iz svih razina kosovskih institucija kako predstavnici većinske a tako i ostalih zajednica. Najugledniji musafiri iz regiona su bili Samir Tandir, Hazbija Kalač, Fatmir Bači i td. To je centralni događaj na kom se okupe bošnjaci iz svih krajeva unutar i van zemlje, pa tako su bošnjaci iz pećko-istočkog regiona sa svojim bosanskim musafirima išli sa dva autobusa. Nakon popodnevne svečane Akademije,  u večernjim satima je bio gala koncert i veliko veselje sa zvijezdama bosanske, sandžačke i kosovske estrade kao što su; Elvira Rahić, Aida Idrizović, Šaćir Ameti, Selhan Alija i Osman Zulji, a ta zabava je trajala do poslije pola noći.

 

kviz-u-Dobrusi_resizeNa debati “Bošnjaci – stanje i perspektiva” gdje su sudjelovali predstavnici nevladinih udruga, ugledni profesori i književnici te drugi neovisni intelektualci su razmatrana pitanja iz brojnih sfera poput obrazovanja, političkog predstavljanja, kulture, nacionalnog edinstva oko prioriteta i političkih zbivanja. Debatom je moderirao Sahit Kandić iz BKZ-a na Kosovu a zaključci koji su proizašli sa ovog skupa se tiču problema koje ima školstvo zbog stranačkih prepucavanja preko prosvjetnih radnika, pitanje stvaranja Bošnjačkog nacionalnog Vijeća i veći angažman na pitanjima decentralizacije te drugih problematika koje tište bošnjake Kosova.

 

Zaključna aktivnost manifestacije Dana Bošnjaka u pećko-istočkoj regiji je bio koncert Šaćira Ametija u Vitomirici koji je organiziran od ovdašnje bošnjačke omladine u suradnji sa nevladinom udrugom “Ljiljan” iz Vitomirice. Organiziran je, da nakon brojnih aktivnosti iz drugih sfera prezentacije bošnjačkih posebnosti bude i malo opuštenije zabave za sve one koji nisu mogli sudjelovati na svim ovim značajnim aktivnostima ili otputovati na centralnoj akademiji u Prizrenu.

 

Ovogodišnja manifestacija koja je sprovedena u pećko-istočkom kraju je po mnogima programskim sadržajem najbogatija do sada.

 

Sahit Kandić

Izvor: sandzakpress.net

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes