DELEGACIJA SBK U ZVANIČNOJ POSJETI DRŽAVNIM ORGANIMA REPUBLIKE TURSKE

0
1792

ALMEDINA ZUKORLIC-MUSTAFA-ATAS-YAVUZ-KOSOVA-AKP3

Povodom simpozijuma ‘Mir sa ženom’, u organizaciji Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), udruženja Bošnjaka Izmira (İzmirli Boşnaklar Derneği – IBD) i udruženja žena Bursa Balkan (Bursa Balkan Kadınlar Derneği – BBKD), izvršni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) i predstavnica Svjetskog bošnjačkog kongresa Almedina Zukorlić, koordinatori SBK gosp. Hamza Yavuz (Izmir) – predsjednik IBD-a, gđa. Hayriye Kosova (Bursa) – predsjednica BBKD-a, predstavnice općine Kalesija na čelu sa gđom. Rasemom Hamzić i Melihom Đedović te predstavnice općine Zavidovići na čelu sa gđom. Rabijom Salihović-Murić i gđom. Amirom Sinanović-Ćatić su tokom 10-dnevnog boravka u Turskoj bili u zvaničnoj posjeti državnim organima Republike Turske u Istanbulu, Ankari, Bursi, Manisi i Izmiru.

U okviru posjete Parlamentu Republike Turske u Ankari i centrali vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AKP), zamjenik predsjednika AKP gosp. Mustafa Ataş, zamjenik predsjednika Velike narodne Skupštine Turske (TBMM) Ahmet Aydin, član Stranke nacionalnog pokreta (MHP) i narodni poslanik u turskom Parlamentu gosp. Safet Sandžakli i predsjednica Ogranka za žene MHP-a Nevin Taslıçay izrazili su  zahvalnost povodom posjete, informirali prisutne o pokušaju državnog udara i istakli značaj saradnje dvije prijateljske zemlje kao i potrebu za aktivnije učešće žena u svim društvenim oblastima.

Koordinatori SBK gosp. Yavuz i gdja. Kosova su tokom razgovora ukazali su na važnost uzajamne podrške Turske i Bosne i Hercegovine i predstavili projekte koje su u prethodnom periodu realizirali SBK, IBD i BBKD a odnose se na održavanje manifestacije Omladine sa Balkana u Turskoj, opremanje informatičkih kabineta osnovnih škola u Zavidovićima, Kalesiji i Srebrenici, pomaganje ugoženim područjima BiH koja su u maju 2014. pogodile poplave i klizišta i dr.

Tom prilikom, izvršni sekretar BANU Almedina Zukorlić i predstavnica SBK izrazila je spremnost bošnjačkih institucija za dalju saradnju i unapređenje odnosa i saradnje sa državnim institucijama i udruženjima Republike Turske te uručila Glasnik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti koji sadrži naučne radove najistaknutijih bošnjačkih naučnika i umjetnika – članova BANU.

U Bursi je u organizaciji prijateljske općine OsmanGazi, SBK-a i udruženja Bošnjaka iz Izmira i udruženja žena Bursa Balkan  održan simpozijum ‘Mir sa ženom’ na kojem je prisustvovao zamjenik gradonačelnika gosp. Erkan Albayrak, vijećnici, predstavnici Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Bursi i predsjednici značajnih udruženja. Albayrak je tom prilikom govorio o današnjem statusu i važnosti  djelovanja Bošnjakinja koje već 25 godina žive kao žrtve najsurovijih zločina i genocida koji je počinjen u Bosni i Hercegovini.

Nakon održanog Simpozijuma, delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa i predstavnice općina Kalesija i Zavidovići su posjetili Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Bursi kao i  gradonačelnika općine Yunusemre dr. Mehmeta Çerçija i  predsjednika pokrajinskog predsjedništva AKP u Manisi gosp. Mersina Berka.

U razgovoru sa gosp. Mersinom Berkom, Zukorlić je predstavila rad Svjetskog bošnjačkog kongresa – krovne institucije svih Bošnjaka, ciljeve Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti – prve bošnjačke Akademije u historiji Bošnjaka kao i dosadašnje projekte Bošnjačke nacionalne fondacije.

Uzimajući u obzir utjecaj svih proteklih događaja u Turskoj na državu Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod, od iznimne važnosti je djelovati u cilju uspostavljanja dijaloga i osiguranja mira i stabilnosti što zavisi i od ishoda najavljenog Referenduma, jedan je od zaključaka susreta.

Projekte i saradnju bošnjačkih udruženja SBK, IBD i BBKD i općina Kalesija i Zavidovići svesrdno je podržao guverner Izmira gosp. Erol Ayyıldız, a nakon konstruktivnih razgovora, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Svjetski bošnjački kongres (SBK) i Bošnjačka nacionalna fondacija (BNF) će u saradnji sa prijateljskim udruženjima i općinama u Turskoj i općinama Kalesija i Zavidovići intenzivirati saradnju u narednom periodu putem dogovorenih projekata i nastaviti povezivanje svih Bošnjaka na temelju iskrenog prijateljstva, istine i pravednosti.

Informativna služba

BURSA-ALMEDINA ZUKORLIC17098549_726504524190605_6841294987963383357_nAK-BERK-MERSINLI-ALMEDINA-ZUKORLIC6-KOSOVA-YAVUZAK-BERK-MERSINLI-ALMEDINA-ZUKORLIC7-KOSOVA-YAVUZ17264125_1261883443887224_3219951334880396615_nMHP-ZUKORLIC-DJEDOVICALMEDINA ZUKORLIC-MUSTAFA-ATAS-YAVUZ-KOSOVA-AKP

BURSA-HAYRIJE KOSOVA

HAMZA YAVUZ

PARLAMENT-BIH

POSJETA PARLAMENTU REPUBLIKE TURSKE, AKP I MHP U ANKARI

POSJETE – BURSA

POSJETA – MANISA – OPĆINA YUNUSEMRE

POSJETE – MANISA AKP

POSJETA – PENDIK

POSJETA – ISTANBUL

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes