Delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa u posjeti prizrenskoj regiji

0
810

svjetski-bosnjacki-kongres-logo11Delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa predvođena predsjednikom SBK-a, akademikom Mustafom ef. Cerićem, boravila je 25.1.2013. godine u Prizrenu, Dragašu i Restelici. U delegaciji su pored predsjednika SBK-a, i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i član Senata SBK-a, prof. dr. Mevlud Dudić, direktor medrese u Novom Pazaru, Rešad ef. Plojović i književnik i član Senata SBK-a Fatmir Baći.

DSC08484
Ova posjeta Bošnjaka Kosova je prva u nizu posjeta koje će delegacija SBK-a ostvariti u naredna tri dana. Organizatori i domaćini posjete Prizrenu i okolini su Bošnjački savjet Kosova i Bošnjačka kulturna zajednica Kosova.

 

Prizren, 26.1.2013., 11.15h
Delegaciju je najpre primio predsjednik općine Prizren, g-din Ramadan Muja sa najbližim saradnicima a sastanku su prisustvovali i g-đa Emilija Redžepi, poslanica u skupštini Kosova, g-din Ćerim Bajrami, zamjenik ministra za dijasporu, g-din Rasim Demiri, poslanik u skupštini Kosova, g-đica Duda Balje, poslanica u skupštini Kosova, Refik Šaćiri, zamjenik ministra za evro integracije i dr.
U razgovoru sa predsjednikom općine, predsjednik SBK-a, dr. Mustafa ef. Cerić, je izrazio želju za daljom saradnjom sa Bošnjacima Kosova, ističući da je veoma ponosan na suživot Bošnjaka u Prizrenu, i uopće na Kosovu. On se osvrnuo na zabranu slobode kretanja ističući da je to stvar politike Beograda na štetu Bosne, Bošnjaka, ali i samog Beograda.

DSC08314

Dr. Mustafa ef. Cerić i predsjednik opštine Prizren, g-din Ramadan Muja
Dr. Cerić je također obećao angažovanje SBK-a na obezbjeđivanju udžbenika za učenike na bosanskom jeziku na Kosovu, napominjući da Kongres nije u mogućnosti da to odmah odradi ali će vršiti pritisak na one koji to trebaju uraditi.
On je naglasio da albanske vlasti i SBK trebaju potpisati memorandum o razumijevanju kako bi se odnosi ova dva naroda još više unaprijedili. Također je naveo da je ovo najbolja prilika da se uspostavi suradnja između Bošnjaka BiH i Bošnjaka i Albanaca sa Kosova rekavši “da našu djecu izvučemo iz mraka u kome se nalaze, da ih spasimo od genocida i silovanja koje smo mi proživjeli i da izrazimo mir i toleranciju među ljudima”.
Nakon prijema kod predsjednika općine, članovi delegacije su u Bajrakli džamiji klanjali džuma-namaz, a poslije namaza susreli su se sa predstavnicima Islamske zajednice.

 

Tribina SBK-a u Domu kulture u Prizrenu, 14.15
Glavna tribina pod naslovom „Svjetski bošnjački kongres – Kako i zašto“ održana je u Domu kulture u Prizrenu, gdje su se prisutnima u prepunoj dvorani, najpre obratili g-din Isak Meta, efendija Plojović i profesor Dudić.

DSC08396c
Predsjednik SBK-a, dr. Mustafa Cerić, osvrnuo se na motive za osnivanje Svjetskog bošnjačkog kongresa, viziju i misiju kongresa, upoređujući slične oblike organizovanja različitih naroda u svjetskoj povijesti. On je istakao da je SBK nadnacionalna organizacija koja će vršiti pritisak na vlade zemalja u kojima žive Bošnjaci da poštuju njihova prava. Govoreći o suradnji albanskog i bošnjačkog naroda on je naglasio da je povezivanje naroda dobro za mir, stabilnost, blagostanje i evrointegracije u Zapadnom Balkanu.

DSC08407

DSC08382

DSC08439

Dr. Mustafa ef. Cerić i predsjednik Bošnjačkog savjeta Kosova, g-din Isak Meta
Svoje čestitke i podršku SBK-u prenio je i g-din Adem Vlasi, istaknuti kosovski analitičar i savjetnik premijera Hašima Tačija.

DSC08415

Dr. Cerić i g-din Azem Vlasi

 

Restelica, 18.00h
Nakon tribine u Domu kulture, delegacija se uputila u Restelicu, gdje se, na izuzetno hladnom vremenu i niskoj temperaturi, okupio veliki broj građana sa željom da čuju poruku koju im donosi predsjednik SBK-a.

DSC08468

DSC08446

DSC08469

Dr. Mustafa ef. Cerić uručuje značku sa amblemom SBK-a imamu Restelice

DSC08459

DSC08465

 

Dragaš, 19.30h
Prvi dan posjete Bošnjacima u regionu okončan je radnom večerom sa predstavnicima Bošnjaka iz Dragaša koji su upoznali dr. Cerića i ostale članove delegacije sa problemima sa kojima se susreću ali i sa pozitivnim pomacima osobito na polju obrazovanja na maternjem, bosanskom jeziku.

DSC08481

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes