DIJASPORA SE PONOSI BOŠNJAČKIM VELIKANIMA

0
676

Asmir BihoracNaši bošnjački lideri muftija Muamer Zukorlić i reis emeritus Mustafa Cerić su u odnosu na druge lidere kao dijamanti u hrpi kamenja. Ni pred kim ne poginju glavu osim pred Uzvišenim Allahom.

Neizmjerno cijene ljudsku slobodu i zakonom zagarantirana prava. Među prvima su shvatili opasnost posljedica nedovoljnog obrazovanja starije generacije Bošnjaka i uzroke njihove potlačenosti režimima, te su kao prvi imperativ u vođenju svoga naroda postavili podršku obrazovanju Bošnjaka. U tu svrhu osnovane su brojne institucije od vjerskog, nacionalnog i kulturnog značaja.

Muftija Zukorlić je iskusan i mudar šejh koji Bošnjake Sandžaka podučava čuvanju dostojanstva, časti i ponosa, blag i odan svome narodu, a beskompromisan prema njegovom neprijatelju. Među ulemom prednjači po ispravnoj spoznaji vjere, stečenom znanju, elokventnom govoru, jasnim porukama, držanju, kulturi i općem ahlaku. Kada gostuje u emisijama na stranom i domaćem terenu narod unaprijed zna da će njihov uzor ljubaznog voditelja oduševiti, a neprijateljski nastrojenog argumentima pobijediti.

Narod se za njegov javni TV nastup, ispred malih ekrana priprema kao za gledanje dobre utakmice i uživa u gledanju nadmoćne pojave svog vođe nad svakim sagovornikom. I kad ima i kad je u oskudici on drži čelo uspravno. Ne prodaje se vlastima, kao što to čine neki drugi likovi, te prodaju slobodu naroda za ministarske i druge fotelje. Ti likovi, kako smo se dosad mnogo puta uvjerili, zarate s vlastima samo kad im novaca i fotelja zafali, a kad dobiju šta žele za sebe, onda počnu izjavljivati da je i narodu dobro.

Naše bošnjačke vođe su čisti od svakog licemjerstva. Decenijama iste stavove iznose i za isti cilj se bore. Povezuju Bošnjake sa svih strana svijeta, govoreći da je ,,svaki Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka!”. Bore se za ohlabavljivanje vještačkih granica koje su nametnute Bošnjacima sjevernog i južnog Sandžaka, pa i Bosne i Hercegovine. Sarajevo smatraju duhovnim centrom svih Bošnjaka svijeta. Bore se protiv svih vidova cijepanja Islamske zajednice i bošnjačkog naroda.

Sa svojim sunarodnicima, braćom u vjeri koji su im istovremeno saborci, saradnici i sljedbenici, naši vođe imaju blizak odnos poput odnosa očeva spram svojih sinova i braće spram svoje braće. Usađuju im osjećaj sigurnosti. Danas, u ovim teškim i turbulentnim vremenima oni su jedini kormilar bošnjačke lađe u čije sposobnosti vjerujemo. Mi, njihovi sljedbenici, njihov narod u dovama svojim ih spominjemo i od dove za članove porodica ne odvajamo. Mi smo sa njima u dobru i zlu, jer svjesni smo da je časnije živjeti jedan dan kao čovjek, nego vijek kao životinja. Oni nam svojim primjerom tumače pravi islam i pokazuju kako se u najtežim vremenima može biti insan s uspravnom kičmom.
Ponosni smo što imamo ovakve uzore i molimo Allaha da nam ih sačuva i ne dozvoli da nas iko svojim munafiklukom i nepravdom omete na putu odbrane našeg bošnjačkog dostojanstva.

image-11-06-15-12-13

Asmir Bihorac, potpresjednik BKZ Luksemburga

5.00 avg. rating (97% score) - 3 votes