DR. CERIĆ NA TRIBINI „ISLAM U FOKUSU – NAŠ STAV“: MORAMO BOLJE RAZUMJETI NAŠU VJERU

0
609

ceric-mustafaO aktuelnim dešavanjima u svijetu, na Istoku, ali i buđenju i jačanju anti-islamskog pokreta u Evropi na tribini pod naslovom “Islam u fokusu – naš stav”, u Zenici je danas govorio dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Osuđujući terorizam i nasilje, ali i svako vrijeđanje drugoga i drugačijega, dr. Cerić je naglasio potrebu boljeg poznavanja i shvatanja drugih religija, ali i bolje poznavanje vlastite religije.

„Muslimani ne mogu očekivati da ih drugi razumiju ako oni ne razumiju sami sebe i ako nisu sposobni da se predstave svijetu na adekvatan način. Samorazumijevanje je uvjet da nas drugi razumiju. Prema tome, naš zadatak je da budemo jasni i precizni u predstavljanju naše vjere i kulture, tako da niko ne može reći da nas ne razumije. Može biti da nas ne prihvata, ali to je onda odraz njegove kulture. Međutim, mi smo odgovorni za razumijevanje naše vjere i kulture. Mi nismo odgovorni za njihovo neprihvatanje, a to neprihvatanje drugog i drugačijeg jeste šovinizam, što je za svakog razumnog čovjeka sramotno i nekulturno. Zato ja nisam zabrinut odnosom drugih prema nama, već odnosom nas samih prema našim vjerskim i kulturnim vrijednostima. To je ono o čemu muslimani u 21. stoljeću moraju imati na umu, kako bi popravili svoje stanje u svijetu. Jer, kur'ansko upozorenje da ‘Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok se taj narod ne promijeni nabolje u samome sebi’, uvijek je aktualno”, rekao je dr. Cerić.

Proglašenje halifata u Iraku i krvavi događaji na Bliskom Istoku samo su doprinijeli jačanju islamofobije u Zapadnom svijetu, pa je 126 alima iz cijeloga svijeta napisalo poduže pismo Ibrahimu Avvadu Ibrahimu Ali al-Bedri, poznatijem kao Ebu Bakr El-Baghdadi, upozoravajući ga da pogrešno tumačenje Kur'ana i zloupotreba vjere islamu i muslimanima jedino može štetiti.

U pismu su navedeni teološki argumenti za nevalidnost uspostave i objave hilafeta, a ključni argumenti su da nije džāiz (vjerom dopušteno): „Izdavati fetve osobama koje ne ispunjavaju uvjete mudžtehida; parcijalno tumačenje Kur’ana Časnog bez cjelovitog uvida u tekst; proglašavati se stručnjakom za šerijatsko pravo bez temeljitog poznavanja arapskog jezika; simplificirati Šerijat na način da se zanemaruje utvrđena nauka šerijatskog prava; zatvarati oči pred stvarnošću svijeta; ubijati nevine ljude; ubijati izaslanike i novinare; nikoga nazivati kafirom – nevjernikom; uznemiravati kršćane, odnosno “sljedbenike knjige”; ropstvo, jer je ropstvo ukinuto općim konsnzusom; prisila na vjeru; ugrožavati prava žena; ugrožavati prava djece; nasumice primjenjivati kazneno pravo (hudūd); mučiti ljude; mrcvariti ili nakaziti mrtve ljude; Allahu Uzvišenom pripisivati ružna i zabranjena djela; uništavanje kabura poslanika i ashaba; oružana pobuna protiv vladara koji ni na koji način ne osporava pravo na vjeru; samoproglašavati hilafet, jer je za tako nešto potreban općemuslimanski konsenzus. Džāiz (vjerom dopušteno) je raznolikost stavova u pitanjima koja nisu jasno definirana; osjećaj patriotizma; džihād u samoodbrani, pod uvjetom da postoji opravdani razlog za to i koji se mora temeljiti na osnovama šerijatskog smisla, kao što je odbrana prava na život (nefs), vjeru (dīn), slobodu (‘aql), imetak (māl) i čast (‘ird). Obaveza je Jezidije smatrati ‘sljedbenicima knjige’ i zato ih se ne smije uznemiravati. I najvažnije – nema hidžre nakon hidžre Poslanika Muhameda a.s.!“.

Za jačanje anti-islamskog pokreta i ksenofobije u Europi, dr. Cerić je upravo okrivio nedovoljno poznavanje islama, poistovjećivanje islama sa nasiljem, kao i nespremnost i nezainteresiranost, ali i zatvorenost za promišljanje i traženje saznanja o pravim vrijednostima te religije.

S tim u vezi, prezentirao je i pismo jednog britanskog muslimana, upućeno anti-islamistima PEGIDA-e, kojim, ustvari, ukazuje koliko Europljani ne znaju o svojim susjedima muslimanima.

„Hiljade vas su marširale protiv vjere kojoj pripadam… Marširali ste protiv imigranata, stranaca i sviju čija je koža za nijansu tamnija. Neću praviti usporedbe s nacističkom Njemačkom. Neću vas nazvati fanaticima ni vrijeđati vas, niti etiketirati. Ali, problem postoji“, navodi se u pismu.

Dr. Cerić je naveo i dio pisma u kojem se ističe da „i nakon cijelog stoljeća, uključujući i dva svjetska rata, proces dekolonizacije, bezbroj građanskih ratova, stranih intervencija, globalizacije i novih izmještanja ljudi, muslimani ostaju manjina u Evropi“, čineći manje od 6% stanovništva kontinenta.

Umjesto da bolje obrati pažnju i pobrine se za manjine, za šta se toliko deklarativno zalaže, Europa se, dodao je, čini nespremnom i neodlučnom da se odupre anti-islamskim strujama.

Oživljavanju tog procesa, smatra dr. Cerić, mogu doprinijeti i sami muslimani, otvarajući se prema drugima.
„Baš kako u svom pismu kaže ovaj britanski musliman, oni koji ne žele znati i shvatiti prave vrijednosti islama i dižu se protiv njega, pomažu teroristima. Evropa, ali i mi i cijeli svijet, mora napraviti jasnu razliku između islama i onih koji islamom pravdaju nasilje, a što sa našom vjerom nema nikakve veze“, naglasio je dr. Cerić.

U tom smislu, dodao je, „Evropa također mora shvatiti da smo mi, bosanski muslimani, autohtoni evropski narod, koji apsolutno ničim, a najmanje zbog svoje vjere, nije zaslužio nezapamćen genocid, kakav se desio u Srebrenici“.
Dr. Cerić je predavanje zaključio tumačenjima iz Kur'ana, koji bezrezervno potvrđuju islam kao tolerantnu i miroljubivu religiju, nasuprot tumačenjima onih koji, zloupotrebljavajući vjeru, pokušavaju njome opravdati nasilje.

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes