DR. CERIĆ NAJOŠTRIJE OSUĐUJE TERORISTIČKI NAPAD U PARIZU: ZAUSTAVITI PROPAST!

0
638

ceric sbk

Sarajevo, 14. 11. 2015.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, najoštrije osuđuje terorističke napade u Parizu.

„Teško mi je povjerovati šta se dešava u srcu Europe. Duboko suosjećam s obiteljima ubijenih građana Pariza, kao i sa francuskim predsjednikom i narodom u ovim teškim trenucima, te naglašavam, kao što sam isticao i nakon januarskog terorističkog napada na Charlie Hebdo u Parizu – ovom bezumlju se mora naći lijek! Mora se zaustaviti nasilje i uspostaviti mir i povjerenje među ljudima i narodima cijeloga svijeta, a ne primoravati Europa da ponovo podiže ograde i granice i da se dižu vojske“, naglasio je dr. Cerić te dodao:

„Ponavljam da ne postoji vjera koja dopušta ili opravdava ubijanje, prolijevanje krvi nedužnih ljudi“!

Nadalje komentirajući najgori napad na sigurnost Francuske nakon Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno više od 150 ljudi, većinom mladih, dr. Cerić je izrazio nadu da će francuske i europske sigurnosne službe spriječiti širenje terora u nešto još strašnije, te da će Stari kontinent, ali i cijeli svijet izaći iz stanja ludila, smrti i nesigurnosti.

Također je pozvao sve „muslimane u Europi da ostanu mirni i da na svaki način zaštite ime islama i muslimana od onih kojima nije ništa sveto čim im nije sveta nevinost ljudskog života“.

„Istovremeno, uz duboku žalost i nevjericu zbog svega što se dešava, pozivam i europske i svjetske političare i medije da ne demoniziraju bilo koju vjeru zbog grupe terorista koji vjeru zloupotrebljavaju“, naglasio je dr. Cerić.

Informativna služba

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes