DR. CERIĆ O JUČERAŠNJEM NAPADU U ZVORNIKU: NEMA OPRAVDANJA ZA NASILJE!

0
584

ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265„Ne postoji opravdanje za jučerašnji napad u Zvorniku, jer za nasilje nema opravdanja“, poručio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, komentirajući napad Nerdina Ibrića na Policijsku stanicu u Zvorniku, pri čemu je ubijen jedan policajac, a ranjena još dvojica.

Dr. Cerić smatra da se Ibrićev čin može dovesti u vezi sa nekakvim pokušajem osvete za sve zločine nad Bošnjacima u Zvorniku od 1992. do 1995. godine, no naglašava da se tako nešto nikako nije smjelo desiti.

„I pored svih zločina počinjenih nad njima, uključujući i genocid u Srebrenici, Bošnjaci u ovih 20 godina nakon rata nikada nisu posezali za osvetom, na što sam ponosan. Jučerašnji napad u Zvorniku umanjuje vrijednost te činjenice i stavlja nas u u tešku situaciju, ali nas ne smije obeshrabriti, jer osveta nije rješenje, rješenje su istina i pravda“, naglasio je dr. Cerić.

To što se desilo u Zvorniku, dodao je, „je upozorenje svima, posebno odgovornim državnim institucijama, da se shvati da mir i sigurnost ne dolaze sami od sebe, već se za njih treba zalagati svaki dan“.

U tom smislu, dr. Cerić apelira na sve da odmah prestanu sa govorom mržnje i širenjem straha, što bi moglo voditi neželjenim aktima.

„Državni organi trebali bi što prije razriješiti ovaj nemili događaj i otkloniti sve sumnje i nedoumice u vezi s njim, te individualizirati počinitelja, a sve kako bi svim građanima Bosne i Hercegovine osigurali mir i sigurnost, ali i povjerenje u institucije vlasti. Ovom problematikom svakako se trebaju pozabaviti i ostali segmenti društva, od porodice, do nevladinih organizacija i vjerskih zajednica“, rekao je dr. Cerić i naglasio da se o značaju mira i sigurnosti mora upoznavati još od početka školovanja, i podsjećati se kroz medije i druge društvene institucije.

Dr. Cerić je posebno pozvao na smirivanje tenzija, „da se ne dižu strahovi i nepovjerenje među ljudima i to uoči obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici“.

„Svi, a posebno vlasti, moramo preuzeti odgovornost i zajedno raditi na izgradnji stabilnog mira i sigurnosti, kao osnovnih preduvjeta za bolju i izvjesniju budućnost za sve“, zaključio je dr. Cerić.

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes