DR. CERIĆ POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA HOLOKAUST: NAKON AUSCHWITZA I SREBRENICE NE ZABORAVIMO ZAVJET ‘NIKAD VIŠE’!

0
565

unnamed (5)„Dvadeseto stoljeće će, pored svega, biti upamćeno po teškim zločinima u Evropi – holokaustu nad Jevrejima i genocidu nad Bošnjacima“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, povodom 70. godišnjice od oslobođenja zloglasnog, nacističkog logora smrti, Auschwitza.

Danas svijet obilježava 70 godina od kada su snage sovjetske Crvene armije oslobodile više od 200,000 zatvorenika iz nacističkog logora smrti – Auschwitza. Vjeruje se da je od 1940. do 1945. godine u Poljskoj, pod nacističkom vlašću, ubijeno oko 1,5 miliona ljudi.

Ove godine je i 20. godišnjica genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Tužna godišnjica će biti obilježena 11. jula u Potočarima, dženazom i ukopom identificiranih tijela.

Srpske vojne i paravojne jedinice su ubile više od 8,000 Bošnjaka, od dječaka do staraca.

Baš kao i u slučaju Auschwitza, počinitelji i oni koji su osmislili i naredili genocid u Srebrenici su poznati.

Nakon višegodišnje potrage i višemilionskih nagrada nuđenih za informacije o njemu, 2011. godine uhapšen je Ratko Mladić, optužen za zločine u Bosni i Hercegovini. Mladić, pod čijom su komandom srpske snage ubile više od 100,000 ljudi. Mladić, koji je, između ostalog, osmislio i naredio genocid u Srebrenici.

unnamed (3)

„Sličnost Auschwitza i Srebrenice nije samo simbolična, već i stvarna. U to sam se uvjerio prilikom moje posjete tom zloglasnom logoru, u februaru 2011. godine. Tada se vjerovatno prvi put desilo da se jedan muslimanski vjerski lider, vrhovni muftija, obratio preživjelim žrtvama Auschwitza, upravo na mjestu gdje su preživjeli neopisive strahote“, navodi dr. Cerić, te dodaje:

„Upozorio sam tada da moramo ustanoviti šta je to što neke ljude, koji su inače „normalni“, učini da mrze druge ljude i narode do te mjere da ih planski i sistematski žele istrijebiti, ali i da se zapitamo šta je sa onima koji pomažu genocid ili stoje po strani i nijemo gledaju zločin nad nevinim ljudima! Naglasio sam tada, i to i sada tvrdim, da svi moramo učiti o holokaustu i genocidu, ne samo kao o povijesnim činjenicama, već i kao načinu da upoznamo našu djecu s opasnostima rasizma, anti-semitizma, islamofobije i drugih primjera ljudske netrpeljivosti. Mlade moramo poučiti da cijene demokraciju i ljudska prava, te ih hrabriti da odbace mržnju, netoleranciju i etničke sukobe, kako bi poruka „NIKAD VIŠE“ istinski zaživjela, da se nikad više i nikome ne ponove ni Auschwitz ni Srebrenica!“.

unnamed (4)Slično je tada govorio i jedan od preživjelih zatočenika Auschwitza, njujorški rabin Arthur Schneier, koji je već naredne, 2012. godine bio prvi i jedini rabin koji je prisustvovao i obratio se na dženazi u Potočarima.

Rabin Schneier je tom prilikom naglasio da svjedočenja o zločinima ne smiju stati, ne smiju biti zaboravljena, te pozvao svijet da „ustane protiv nepravde, da posluša vapaj potlačenih i da odgovori. Tišina međunarodne zajednice … samo daje snagu zločincima…“.

O sličnosti zločina holokausta  u Auscwitzu i genocida u Srebrenici najbolje svjedoči Branko Lustig, Jevrej, čuveni svjetski filmski producent, koji je rekao: “Srebrenica se ni po čemu ne razlikuje od velikog genocida koji je počinjen u Auschwitzu…”

„Zato, žrtve genocida u Bosni i Hercegovini danas najdublje i najiskrenije suosjećaju sa žrtvama holokausta u Auschwitzu i zato su Bošnjaci više nego iko drugi u svijetu pozvani da kažu svoju riječ osude holokausta, da se ograde od svih onih koji negiraju holokaust na bilo koji način, te da pozovu čovječanstvo da se iznova obaveže na zavjet „NIKAD VIŠE“ („NEVER AGAIN“)“, izjavio je dr. Cerić, te naglasio da je „Europa taj zavjet iznevjerila u Srebrenici“.

„Vrijeme je, SAD ili NIKAD, da se Evropa, ali i cijeli svijet, iznova obaveže na taj zavjet pred Bogom i svijetom, tako da naša djeca, naši unuci i njihovi potomci ne strahuju od novog genocida, posebno od onih koji još uvijek nisu odustali od negiranja genocida, od novog zločina protiv čovječnosti. To je ono što danas, na ovaj dan sjećanja na holokaust, svijet mora čuti – Onaj koji negira dokazani zločin holokausta i genocida je spreman počiniti novi zločin protiv čovječnosti. Stoga, obaveza je ujedinjene savjesti čovječanstva da ga u tome spriječi!“, istakao je dr. Cerić.

 

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes