DR. CERIĆ SUDIJI MERONU: NAGRAĐUJE LI HAŠKI SUD ZLOČINCE?

0
513

ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265„Ne osporavajući njegovu izuzetno važnu, historijsku ulogu, ne mogu a da ne izrazim zabrinutost zbog sporosti i pojedinih procedura u radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i ponekad, u najmanju ruku, čudnim odlukama Sudskog vijeća Tribunala, koje često dodatno unesrećuju i pojačavaju bol onih koji čekaju pravdu za sve zločine koji su nad njima i njihovim najmilijima počinjeni“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa povodom posjete sudije Theodora Merona, predsjednika Haškog suda, Bosni i Hercegovini.

U svakom slučaju, dodao je dr. Cerić, „pozdravljam suosjećajnost Theodora Merona, sa svim žrtvama i njihovim porodicama, ali ga isto tako pozivam da učini sve što je u njegovoj moći da se sudski procesi protiv osvjedočenih zločinaca ne pretvaraju u farsu, u svojevrsno bolno izrugivanje žrtvama“.

Jasno je da pravo, sudstvo, zakoni ne znače automatski i pravdu, koju često nije moguće ni dostići, ali isto tako, smatra dr. Cerić – presporim, razvučenim procesima pravdu ne treba rastezati i na neki način joj se ismijavati provocirajući pitanje – da li se zločin, ustvari, isplati i da li se zločince uistinu kažnjava?

„Žalosno je, poštovani gospodine Meron, da se osuđeni ratni zločinci po povratku sa, uglavnom, djelimično ‘odležane’ zatvorske kazne, među svoj narod vraćaju kao heroji i paćenici, bez obzira što su u zatvoru imali veću komociju i sigurnost nego što to imaju bošnjačka djeca i njihove familije u Konjević Polju, Srebrenici, Prijedoru…“, naglasio je dr. Cerić, te dodao:

„Molim Vas da shvatite da se ljudi boje pojedinih haških odluka, poput one posljednje o prijevremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, koji je nakon godina izrugivanja Tribunalu, nastavio sa zastrašujućom retorikom, teškim prijetnjama i provokacijama Velikom Srbijom, što je svakako uzdrmalo sigurnosnu situaciju u regiji“.

„Iskreno se nadam da Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu neće ponoviti greške poput oslobađanja Slobodana Miloševića, Momčila Perišića, Vojislava Šešelja… u slučajevima dva najveća zločinca sa ovih teritorija – Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Nadam se, poštovani sudijo, da će Karadžić i Mladić dočekati presude Haškog tribunala, što bi tek djelimično zadovoljilo porodice žrtava i svih naroda i građana Bosne i Hercegovine koji su propatili godine agresije na našu zemlju“, istaknuo je dr. Cerić.

Ipak, dodao je, „imajući u vidu svo zlo i nevolju koju su nanijeli svima u ovoj zemlji, pa i svom narodu, već je jasno da pravda u njihovom slučaju nikada u potpunosti neće biti ispunjena“.

„Poštovani gospodine Meron, rad Haškog suda bit će okončan u narednih nekoliko godina. Nadam se da ćete se postarati da upravo u toj završnici opravdate njegovo osnivanje i rad, da ne ostane upamćen kao još jedno bolno iskustvo onih koji su propatili više nego što ljudsko srce i duša mogu podnijeti“, poručio je dr. Cerić.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes