DR. MUSTAFA CERIĆ UPUTIO PISMO BOŠNJACIMA POVODOM PREDSTOJEĆIH IZBORA U TURSKOJ

0
802

mustafa-cericPovodom predstojećih izbora u Turskoj reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa uputio je pismo Bošnjacima u Turskoj u kojem se kaže: 

Vođen idejom Svjetskog bošnjačkog kongresa: “Svaki Bošnjak je odgovioran za drugog Bošnjaka”, obraćam vam se povodom ponovnih općih izbora u Turskoj zakazanih u nedjelju, 01. novembra, 2015. godine. Činim to sa osjećajem brige ne samo o budućnosti Turske, već i o budućnosti Bosne, kao matične zemlje i države svih Bošnjaka ma gdje bili.

Dragi Bošnjaci,

Vođeni željom za sigurnijim i boljim životom vi ste se davno iselili iz Bosne i Sandžaka, ali i progonjeni mnogi od vas su morali napustiti svoj dom i svoju bosansku i sandžačku domovinu.  Čuvali ste svoj jezički, nacionalni i kulturni identitet Bošnjaka koliko ste mogli. Mnogi  ste se potpuno asimilirali u tursko društvo, ali nikad niste zaboravili svoje bošnjačko porijeklo.  Nikad niste okrenuli glavu od vašeg bošnjačkog vetana, od vaše Bosne i vašeg Sandžaka. Niti vam je ikad čežnja za povratkom u Bosnu i Sandžak usahla.

Sada je Turska vaša domovina i država, ali vi se nikad niste odrekli ni vaše drevne domovine Bosne i Sandžaka, ni vaše povijesne bosanske države. Nismo se ni mi vas odrekli, ni u Bosni ni u Sandžaku. Otkako su nam se otvorila vrata komunikacije, koja  su bila predugo zatvorena, postali smo mnogo svijesniji neše neraskivdive nacionalne i kultirne veze. Vaše priče o vašem bosanskom i sandžačkom porijeklu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Isto tako, i naše priče su za vas potresne. Svi smo, kao Bošnjaci, sada jako svjesni naše zajedničke sudbine na Balkanu i u Evropi. Svjesni smo važnosti mira i stabilnosti Turske.  Također, svjesni smo koliko su Bošnjaci cijenjeni u turskom društvu i turskoj državi.

erdogan-islam-nam-je-jedina-vjera_trt-bosanski-42156Zbog toga, dragi Bošnjaci u Turskoj, osjećam potrebu i slobodu da vas pozovem da u nedjelju 01. novembra poklonite svoj glas za mir, stabilnost i prosperitet Turske. Pozivam vas da glasate za Adalet ve Kalkınma Partisi, (AKP). Činim to zato što znam da glasovi Bošnjaka na predstojećim izborima mogu biti presudni za mir i stabilnost Turske.  Stoga, računam na vašu savjest i odgovornost da svojim glasom za AKP osigurate stabilnu vladu Turske, koja će biti sposobna za nove izazove. Mi Bošnjaci u Bosni i Sandžaku smo zabrinuti za mir i sigurnost Turske. Vi Bošnjaci u Turskoj imate priliku da olakšate i nama našu i vama vašu brigu: glasajte za stabilnu i jaku Tursku, koja se danas nalazi u teškom i nestabilnom okruženju. Možda težoj nego ikad od njenog osamostaljivanja. Krvavi događaji na Bliskom istoku nisu slučajni. Pametnom je dovoljan išaret.

Dragi Bošnjaci, učinite sve što je u vašoj moći da Tursku mimoiđe val nasilja koji kruži oko nje. Glasajte za one koji su sposobni da spase Tursku od nasilja.  Glasajte za AKP, koja zna, može i hoće povesti Tursku putem mira i stabilnost. Jer, mir i stabilnost Turske znači mir i stabilnost na Balkanu i u Europi.

Dragi moji Bošnjaci u Turskoj, uvjereni da ste ovu našu iskrenu poruku razumjeli, molimo vas da primite izraze našeg bratskog i prijateljskog  poštovnja uz dovu Allahu Svemilosnom da nas i vas vodi pravim putem, putem uspješnih na ovome svijetu i spašenih na drugome svijetu. Amin!

Iskreno vaš,

Reisu-l-ulema (1993-2012) Dr. Mustafa Cerić       

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes