DRUŽENJE I PROMOCIJA KNJIGE JUSUFA EL-KARDAVIJA U LANDSKRONI

0
827

jkAutor: Emir Žiško

U srijedu, 10. decembra 2014. godine u organizaciji bošnjačkog džemata u Landskroni upriličeno je druženje i promocija knjige Jusufa el-Kardavija ”Islam i umjetnost – položaj žene u islamu”. Gost promotor bio je mr. Hrustan Nočić koji je prisutnima predstavio vrijednost knjige, dok je uvodno izlaganje imao imam Nesib ef. Makić.

unnamed (6)Iz predgovora dr. hfz. Safveta Halilovića izdvajamo da su islam i umjetnost, i položaj žene u islamu dvije risale (traktata) u kojima su tretirana dva veoma značajna pitanja. ,,Svaka od navedenih tema je iznimno važna, a njihovo tretiranje je shodno načelima središnjosti (manhadž al-wasatiyya) u kojem se ne dozvoljava ekstremizam ili pretjerivanje bilo koje vrste, ali istovremeno ne dopušta ni labilan i neutemeljen pristup. Dakle, razmatranje navedene tematike shodno načelima takvog pristupa koji zastupa uvaženi šejh el-Kardavi od iznimnog je značaja jer omogućava relevantno sagledavanje tih pitanja i dobijanja validnih islamskih odgovora.” – zaključuje Halilović.

O tretmanu žene u islamu autor knjige Jusuf el- Kardavi kaže: ,,Mi, muslimani imamo Božiji zakon i na njemu utemeljene norme ponašanja. On poštuje ženu i tretira je pravedno, u skladu sa njenom prirodom; zaštićuje je od nepravde i predislamske tmine. Časni Kur'an poštuje ženu kao ljudsko biće osebujne prirode: kao kćerku, suprugu i majku, kao jednako vrijednog i ravnopravnog člana društva.”

unnamed (8)Osim ove knjige u prostorijama koje koristi bošnjački džemat u Landskroni upriličena je promocija još jedne Kardavijeve knjige, pod naslovom ”Islam u koji pozivamo” koja sadrži jasna obilježja islama, njegovih učenja i važna uputstva onima koji rade na prezentaciji islama u savremenom svijetu. Druženje je nastavljeno uz prijatan muhabet i kahvu.

Nakon Landskone, promocija Kardavijevih knjiga i druženje se nastavlja u četvrtak, 11. decembra u Helsingborgu i petak, 12. decembra u Malmeu.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes