DVIJE ZLOĆUDNE GLAVE U BOSNI: GLUPO MUDRÂ I OGAVNO PAMETNÂ

0
1688
ceric-mustafaAutor: Mustafa Cerić

Komentar dana

DVIJE ZLOĆUDNE GLAVE U BOSNI:
GLUPO MUDRÂ I OGAVNO PAMETNÂ

U Bosni ima mnogo mudrih i mnogo pametnih glava od kojih su dvije zloćudne: glupo mudrâ i ogavno pametnâ. Znam da znaš da su glupost i mudrost nespojive, kao i to da ono što je ogavno nije usporedivo s onim što je pametno. Ali u tome i jeste zagonetka, koju niko ne umije da riješi. Kako to da naizgled mudrâ glava širi gluposti, kao i to da naizgled pametnâ glava sije ogavnosti?

I
Najprije o “glupo mudroj glavi”, koja je opasnija od “ogavno pametne glave” zato što je mješavinu “gluposti i mudrosti” teže prepoznati nego mješavinu “ogavnog i pametnog”. Glupo mudra glava svoju glupost zavija u celofan lažne mudrosti. Zbog toga mi ne možemo odmah prepoznati glupost koju nam prodaje naizgled mudra glava. Treba nam vremena da glupost glupo mudre glave odvojimo od mudrosti. U međuvremenu šteta od gluposti glupo mudre glave je vidljivo velika, ali već bude kasno da se šteta popravi, kao i da se šteta opet ne ponovi, jer glupo mudrâ glava uvijek isto ponavlja: prlja mudost sa svojom glupošću, koju nije lahko očistiti nikakvim deterdžentom. Glupo mudrâ glava se nameće kao neupitni moralni uzor što kod više naivnih i manje otpornih na glupost ostavlja utisak da glupo mudrâ glava nije glupa, već da je pametna samo što je manje učeni ljudi ne razumiju. Glupi su oni koji ne razumiju glupost glupo mudre glave, a ne glupo mudrâ glava, koja zna svoj cilj, a to je da se njena priča uvijek prihvati novo za gotovo – bez prigovora i bez pogovora. Čak i onda kada svi znaju da to što glupo mudrâ glava priča je najveća glupost niko ne smije glupo mudroj glavi da prigovori. Ovakvo stanje duha naš Pejgamber je opisao kao najslabije stanje vjere i moralo kod ljudi, tj., kod nas u našoj Bosni. Stoga je glupo mudrâ glava u Bosni najveća štetoćina za našu vjeru i moral, za naš džemat i našu Zajednicu. Od glupo mudre glave treba bježati kao od otrovne zmije.

II
Rekoh, “glupo mudrâ glava” u Bosni je opasnija od “ogavno pametne glave” zato što se ogavnost lakše prepoznaje. Pa ipak, mnogo više je “ogavno pametnih” nego “glupo mudrih glava” u Bosni zato što se ogavnosti lahko ili slatko lijepe ne samo za bolesne, već i za zdrave umove, koji u dokolici vole slušati ili čitati ogavnosti. A politika je oduvijek bila i ostala jedna od najvećih ogavnosti kako u apsolutno bolesnim tako i u relativno zdravim društvima. U stvari, bolesna društva su ovisna o ogavno pametnim glavama, koje uveseljavaju obespravljene i bespomoćne tako što im nude lažnu zaštitu. Ogavno pametne glave imaju rješenje za sve probleme osim za bolest svoje duše, koja je bolno ogavna, kao što su bolno ogavne njihove izmišljotine, laži, klevete, potvore, podvale klevete i zlonamjerne ocjene da se nekoga ponizi, pogazi, popljuje, podere, pomete i pokori. Ogavno pametne glave u Bosni u zadnje vrijeme niću poput gljiva poslije kiše. U stvari, mislio sam reći poput gladnih skakavaca prije izbora. Ovi skakavci lete s jedne na drugu granu, skaću s jednog na drugi kamen, mijenjaju boju poput kameleona – sad su zelene, sad su crvene, sad su plave, sad su nikakve boje samo da se dodvore onome, koji im daje željeni napoj.

Od mnogih meni je zanimljiva jedna “ogavno pametnâ glava” u Bosni, koja se u zadnje vrijeme aktivirala tako ogavno da, ako bi se organizirao natječaj za najogavniju pametnu glavu u Bosni, ova bi zasigurno osvojila prvu nagradu s zlatnim vijencem i to sa ljiljanima. Ova “pametnâ glava” ne samo da je superpametna, već je superogavno pametna do te mjere da ju nije moguće shvatiti, jer da bi se moglo ogavnost shvatiti, mora se biti u nekoj mjeri i sâm ogavan, a to već za zdravu pamet nije moguće zato što nije moguće da ogavnost prođe kroz zdravu pamet a da ne ostavi traumatično-ogavni trag, što zdrava pamet po sili svoje normalne prirode kategorički odbacuje. Zdrava pamet po sili svoje noramlne porirode odbacuje da ju “ogavno pametnâ glava” zaglupljuje informacijama, koje su van zdrave pameti. Zdrava pamet odbacuje da sve počinje i da se sve završava po genijalnom izumu “ogavno pametne glave”, kojoj svi kradu ideje dok se ona (“ogavno pametnâ glava”) muči da dođe do razađenog napoja, koji joj opet neko krade ispred njenih očiju. Kad to čuje čovjek ima da zaplače od žalosti zato što se tako “ogavno pametnoj glavi” čini tolika nepravda. Ali, “ogavno pametnâ glava” ne odustaje od svoje ogavnosti, jer jedino je to način da se pokaže i okaže svijetu šta sve može “ogavno pametnâ glava” da nam ovaj svijet učini ogavnijim nego što jest, da nam naše društvo učini ogavnijim nego što jest, da nam našu politiku učini ogavnijom nego što jest, da nam našu zemlju učini ogavnijom nego što jest, da nam naš osobni život učini ogavnijim nego što jest… ali, to važi samo za one koji nisu otporni na ogavnosti “ogavno pametne glave”, koja će nastaviti da sije svoje ogavnosti, jer drugo ništa ne zna da radi, kao što će i “glupo mudrâ glava” da širi gluposti, jer ništa ne zna drugo da radi….

No, oni kojima je Svevišnji Allah darovao mudrost uvijek će biti otporni na glupsoti, kao i oni kojima je Svevišnji Allah darovao zdravu pamet uvijek će biti otporni na ogavnosti ma otkoga dolazile…

Allahu Svemogući, spasi nas od glupo mudre i ogavno pametne glave u Bosni!

Ti si, Allahu, Svemoćan i Sveznajući!

Mi se u Tebe uzdamo i od Tebe milost očekujemo!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes