Ekskluzivno: SAD će bojkotirati sjednicu Generalne skupštine UN-a

0
814

 foreign_policy_nas(BINA, 10. 04. 2013. )Američki „Foreign Policy magazine“, u jučerašnjem izdanju donio je ekskluzivnu vijest o bojkotu debate u Ujedinjenim narodima o radu Haškog tribunala koju je organizirao Vuk Jeremić i važnoj ulozi jordanskog ambasadora u razotkrivanju namjere da se diskreditira Haški tibunal. U nastavku je prijevod teksta:

-Administracija predsjednika Obame, Kanada i vjerovatno druge vlade bojkotirat će sjednicu Generalne skupštine UN-a, koja je sazvana za sutra na temu međunarodne pravde, zbog svoje zabrinutosti da će Srbin Vuk Jeremić, koji predsjedava ovim tijelom Ujedinjenih nacija, iskoristiti ovaj skup da kritizira Tribunal UN-a za bivšu Jugoslaviju, izjavile su visoko pozicionirane diplomate UN-a.

Američka odluka uslijedila je sedam dana nakon što je ambasador Jordana u Ujedinjenim nacijama, princ Zeid Ra'ad Zeid al-Hussein, bivši politički zvaničnik UN-a u Bosni i Hercegovini 1990-ih godina, najavio na svom blogu da planira bojkotirati ovaj skup. Do toga je došlo kada je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da planira doći sutra u New York kako bi otvorio cjelodnevnu tematsku debatu pod naslovom „Uloga međunarodne pravde u pomirenju.“

Sjedinjene Države odbile su komentirati svoje planove. Ali Zeid je potvrdio da Sjedinjene Države i Kanada namjeravaju ignorirati ovaj skup. “Veoma mi je drago da će Sjedinjene Države, Kanada i vjerovatno druge zemlje bojkotirati ovaj skup,” Zeid je izjavio Turtle Bay-u.

Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova Srbije koji vrši dužnost predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja broji 193 člana, krajem prošle godine je odlučio organizirati konferenciju, nakon što je Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osobodilo krivnje dva hrvatska generala, Antu Gotovinu i Mladena Markača. Te dvije osobe su prethodno na nižoj instanci MKSJ-a bile osuđene za provođenje masovnih zločina protiv Srba tokom operacije «Oluja» u hrvatskoj regiji Krajina.

«Vrijeme za kad je planiran ovaj skup UN-a – koje se podudara sa 71. godišnjicom osnivanja pronacističke hrvatske države – izaziva zabrinutost među brojnim delegatima da će skup biti iskorišten za napade na Tribunal.

Jeremić, veoma glasni kritičar Haškog tribunala, izjavio je da debata neće biti ograničena na Balkan te da vlade mogu debatirati o svakom aspektu međunarodne pravde koji odaberu.

U jednom večerašnjem intervjuu, Jeremić je izjavio da ga Sjedinjene Države nisu obavijestile o svojim planovima za sutrašnji skup. „Ako je to tačno, to je za veliko žaljenje,“ izjavio je on. “Osamdeset zemalja se prijavilo da govori, bilo direktno ili kao grupa, i mi očekujemo prisustvo još mnogo više učesnika.”

„Smatram da ova tema zaslužuje debatu,“ rekao je. „Stoga, smatram da je za žaljenje ako je neke zemlje odluče bojkotirati.”

Haški sud, koji je optužio više od 90 državljana Srbije, uključujući i bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, nepopularan je među Srbima, koji smatraju da je bio preblag prema zločincima iz reda Hrvata i bosanskih muslimana. Jeremić je uporan kritičar Haškog suda.

Prošle sedmice, Zeid je izrazio svoju zabrinutost da će Jeremić manipulirati debatu kako bi minimizirao zločine Srba na Balkanu tokom 1990-ih. „Ja sam bio u bivšoj Jugoslaviji od 1994. do 1996. godine i, s obzirom na ono što znam da je istina, ja također, zajedno sa mojom delegacijom, neću biti ni blizu tog skupa,“ izjavio je Zeid za Turtle Bay prošle sedmice.” „Mi ćemo ohrabriti druge delegacije u predstojećim danima da urade isto.”

Zeid je dodao da je Jeremić odbio zahtjev «Majki Srebrenice», bosanske organizacije za ljudska prava koja predstavlja žrtve masakra u Srebrenici 1995. godine, da se obrate Generalnoj skupštini UN-a, mada ih je pozvao da prisustvuju.  Umjesto toga, ova grupa će održati konferenciju za štampu u sjedištu Ujedinjenih nacija pod patronatom Vlade Jordana i Lihtenštajna.

Sutrašnja sjednica će imati dva dijela: javne debate u kojoj će učestvovati vlade članice Generalne skupštine UN-a, i dvije popodnevne panel diskusije. Generalni sekretar UN-a Ban Ki moon planira govoriti na otvaranju sjednice Generalne skupštine. Predstavnik Evropske unije također bi se trebao obratiti skupu. Ali od mnogih vlada, uključujući britansku, očekuje sa da pošalju relativno niskorangirane predstavnike na ovaj skup.

Posljednjih sedmica je nekoliko istaknutih učesnika – uključujući predsjednika Međunarodnog krivičnog suda, Song Sang-Hyuna, koji je prethodno planirao učestvovati na konferenciji – odustalo od ovog događaja. Među ostalima su predsjednik Skupštine država članica Međunarodnog krivičnog suda, Tina Intelmann; specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za sprječavanje genocida, Adama Dieng; izvršni direktor Human Rights Watch-a, Kenneth Roth; i pravna zastupnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Patricia O'Brien.

http://turtlebay.foreignpolicy.com/posts/2013/04/09/us_to_boycott_un_general_assembly_session_that_revisits_the_balkans_bloody_past_0

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes