FBI: RASPISATI REFERENDUM O PITANJU SUTORINE (VIDEO)

0
882
5666e7d5-a780-405f-ae0f-56a00a0a0a80-forum-bosnjackih-intelektualaca-700x402Forum bošnjačkih intelektualaca (FBI), koji je pokrenuo akademsku i građansku inicijativu za povrat Sutorine u sastav BiH, uputio je apel Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH da raspišu referendum o spomenutom pitanju.

Iz FBI-ja naglašavaju da će, ukoliko 10. decembra Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvoji odluku o ratifikaciji Ugovora o granicama sa Crnom Gorom, to predstavljati čin izdaje, javlja Anadolu Agency (AA).

„Niste ovlašteni da ustupate državni teritorij BiH Sutorinu Crnoj Gori jer se po internacionalnom pravu radi o temeljnom pravu suvereniteta koje pripada svim građanima jedne države. Zato zahtijevamo da raspišete referendum na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine po ovom pitanju kako se sagledala volja svih bh. građana“, piše između ostalog u apelu koji je uputio FBI.

U proteklih 12 mjeseci inicijativa za povrat Sutorine u sastav BiH, tačnije FBI, uputili su desetine dopisa, zahtjeva, dokaza o neospornom vlasništvu BiH na dpodručjem Sutorine. Bez obzira na sve to Predstavnčki dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je odluku o ratifikaciji Ugovora o granici sa Crnom Gorom.

„U četvrtak Dom naroda treba da potvrdi odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine i zbog toga upućujemo posljednji apel za spas Sutorine, koja je drugi izlaz BiH na more i koja je naša 650 godina. Jedino pravedno rješenje za ovo pitanje bilo bi raspisivanje referenduma na kojima bi svi građani BiH mogli dati svoj sud. Moglo bi se desiti da BiH izgubi mnogo važan izlaz na more, važniji od Neuma, a samim tim i 84 kvadratna kilometra teritorije. Ovo je bio test naših kapaciteta, koji su se pokazali kao katastrofalni. Ako se desi da naši političari poklone Sutorinu Crnoj Gori, onda se samo možemo zapitati šta će biti kada na red dođu granični sporovi sa Srbijom i Hrvatskom“, naglasio je Suad Kurtćehajić, predsjednik FBI.

Pordšku inicijativi za povratak Sutorine u okvire BiH javno je još jednom dao Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

„Pozivam sve koji imaju bosansko patriotsko srce da podrže profesora Kurtćehajića i njegovu borbu za teritoriju BiH. Ovaj poziv upućejem svima, ne samo Bošnjacima, nego i svim drugim narodima u BiH. Svi oni imaju pravo da dignu glas protiv odluke o Sutorini. Nadam se da nije prekasno da spriječimo ovu izdaju. Ova borba znači spašavanje obraza države BiH i njene imovine. To je naše prirodno, pravno i moralno pravo. Moramo u tome aktivno djelovati, jer će se na Balkanu još crtati granice“, rekao je Cerić.

– Želim da ostane zapisano da smo mi digli svoj glas protiv ustupanja, ma šta bilo sa Sutorinom, a još imam nadu da će progovoriti savjest u Domu naroda. Ako savjest zataji, činite izdaju i ostaćete upamćeni kao izdajnici svog naroda, svoje zemlje i svojih potomaka. Izbor je vaš –  riječi su Mustafe Cerića upućene članovima Doma naroda.

Jusuf Pušina, potpredsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca, istakao je da izostanak medijske podrške pokazuje da su u borbi za Sutorinu u manjini.

„Od malih grupa se kreće u borbu, a onda one postanu armija. Svaka izdaja ima svoju cijenu, pa i ova. Materijalna, politička, moralna ili neka druga izdaja košta narode BiH. Teritoriju može pokloniti samo onaj čija je, a u ime naroda BiH niko ništa ne može pokloniti. Zastupnički dom je pao na ispitu, ali Dom naroda ima priliku za popravni. Ukoliko se zaista desi da poklonimo Sutorinu otvoriće se ‘Pandorina kutija’ o ostalim graničnim sporovima sa Crnom Gorom, Srbijom i Hrvatskom. Ako izgubimo ovu bitku, izgubićemo sve ostale. Pozivam bh. javnost da se opredijelimo za referendum. Siguran sam da na njemu ne bi samo dvije trećine građana glasalo za ostanak Sutorine u BiH nego 99 posto njih“, zaključio je Pušina.

Poslije usvajanja odluke o ratifikaciji Ugovora o granici sa Crnom Gorom od strane Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, FBI je pokrenuo niz krivičnih prijava kod Tužilaštva BiH protiv odgovornih osoba iz nadležnih institucija. Sve zbog, kako iz FBI navode, dokaza o ozbiljnim proceduralnim propustima koji su napravljeni tokom pregovaranja, usvajanja i parafiranja Ugovora o granici između Crne Gore i BiH. Pokrenuta je i tužba za pokretanje upravnog spora pred Sudom BiH.

(Anadolija)

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes