GODIŠNJI IZVJESTAJ RADA BOŠNJAČKE KULTURNE ZAJEDNICE U BELGIJI

0
693

thSBK SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA

Dvije hiljade četrnaesta godina započela je radnim sastancima predstavnika Bkz-Belgije u Sarajevu povodom godšinjice osnivanja Svjetskog Bošnjačkog kongresa, važno je podsjetiti da je Bkz-B članica SBK. http://www.sbk.eu.com/izdvojeno/nezaustavljivi-bosnjacki-maraton-2/

Turski-bilm-o-Bosni

BRIGA O DJECI ŠEHIDA

Bkz-Belgije kao promotor bošnjačke kulture, tradicije i sjećanja na značajne datume u bošnjačkoj povjesiti, zajedno sa turskom organizacijom Tourmania iz Husdena (Belgija) su krajem januara 2014 zajedničkim radom predstavile turskoj i belgijskoj javnosti dješavanja devedesetih godina i agrsiju na državu Bosnu i njene građane. Tom prilikom predstavljen je bogat kulturno umjetnički program kao i projekcija kratkometražnih filmova koji su osvježili sjećanja na golgote koje su Bošnjaci pretrpjeli u toku agresije na BiH. Turska asocijacija Tourmania je uručila predstavnicima Bkz Belgije plaketu kao znak zahvale u doprinosu dogadja. Novac i pomoć u školskom priboru koji je prikupljen to prilikom uručen je djeci šehida.

Bnf-Danska

TEMELJI ZAJEDNIŠTVA

Prioritet Bkz-a u osnivanju institucija kako u domovini tako i u dijaspori je permanentan tako da se naša organizacija tijekom cijele 2014. godine rado odzivala na pozive i pomoć u organizaijama u osnivanju, polovinom maja Bkz Belgije je učestvovala i podržala onsnivanje Bošnjačke nacionalne fondacije u Danskoj. Poseban je osjećaj biti okružen Bošnjacima koji ne žale vremena i truda za svoju naciju.

 bosna-bih-poplave-pomoc_Zeljezno_polje_20141

POMOĆ STRADALIMA OD POPLAVA

Protekla godina je imala i tužnih i tragićnih trenutaka, slike poplave koje su prouzrokovale pomjeranje tla i za jako kratak period napravile na hiljade beskućnika u Bosni i Hercegovini i regionu poslale su jaku poruku svijetu.

Bošnjačka kulturna zajednica u Belgiji se nesebično stavila na raspolaganju u svim akcijama za prikupljanje humanitarne pomoći stradalima u Bosni i regionu. Svojim učešćem i saradnjom sa udruženjima iz Brisela, Eupena i naravno uz  veliku pomoć pojedinaca otpremljeno je više šlepera pomoći u srce Posavine gdje su poplave prouzrokovale ogromne štete a time i je pristigla obilna pomoć beskućnicima. Krizne situacije su mjerilo jačine, fleksibilnosti i iskustva svake nevladine organizacije, Bošnjačka kulturna zajednica Belgije u saradnji sa  koordinatorima kriznih štabova iz Eupena, Brsela kao i Ambasadom BiH u Briselu, Ministarstvom unutrasnjih poslova Bosne i Hercegovine, Hrvatskim autocestama, graničnim prelazima uspjela je organizirati prijevoz humanitarne pomoći Omladinskom kulturnom centru Gradačac, organizaciji koja je prihvatala i pomogla u distribuciji humanitarne pomoći, te na profesionalan način koordinirati uspješnu akciju te je tako doprijenela svojom podrškom da pomoć stigne najugroženijim mjestima Željeznom Polju i okolini. I ovog puta turska organizacija Tourmania iz Heusdena, je još jednom pokazala kao iskreni prijatelj Bošnjaka  u saradnji BKZ Belgije aktivirajući zajedničke snage u organiziranju donatorskog ručka i prikupljanju zavidne količine humanitarne pomoći koja je otpremljena u BiH.

Svjesni da je u zimskim danima pomoć i dalje neophodna porodicama koje još nisu uspjele dobiti krov nad glavom, u sklopu te operacije Bkz Belgija, za zimski period naknadno je prikupila  sumu od 500 € i krajem decembra spremila na žiro račun sarajevskom udruzenju POMOZI -Brcanska 17 000 Sarajevo, koji još uvijek aktivno pomažu beskućnike na poplavljenoj teritoriji. http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=52521

 Andric_Njegos21a

PODRŠKA ZNAČAJNIM PROJEKTIMA

Početkom jula mjeseca u prostorijama Bkc-selam Bielefeld, u organizaciji Bošnjačkog Kulturnog Centra ” Selam ” je organizovan virtualni muzej genocida nad Bošnjacima ” Andric -inspirator genocida ” autori projekta : prf.dr.Selma Rizvić i mr.Fatmir Alispahić, na kojem su presjednik Bkz Belgije Nedžad Ćeman i član Bkz Belgije, entolog, Sulejman Aličković uzeli učešće i na tom važnom projektu.

 IMG_7625

BRISEL KOMEMORACIJA 11 GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

Dana 11. jula 2014. godine navršilo se devetnaest godina od jedanastog genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici. Tim povodom Bošnjačka kulturna zajednica u Belgiji je upriličila je u centru evropske prestolnice dvodnevnu komemoraciju  u znak sjećanja na genocid.

Dogadjaj koji je organizovan pod pokroviteljstvom Bošnjacke kulturne zajednice u Briselu privukao je pažnju visokih evropskih instiucija, diplomatskio konzularnih predstavnika, medijskih kuća, građanskih udruženja kao i pojedinaca sa svih krajeva EU.

Priređen je i kulturno umjetnički program te projekcije filma i poezije o Srebrenici napisane perom vrhunske književnice Ševke Begović Ličina.

Skupu su se obratili i ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu dr. Bisera Turković, specijalni gost knjizevnica Ševka Begović Ličina, profesor Sulejman Aličković, Predsjednik Bkz u Belgiji Nedžad Ćeman i druge eminentne ličnosti.

Javnosti je prikazano preko 80 porteta o stradanjima Bošnjaka. Ovaj događaj je imao jaku medijsku pažnju. Da podsjetimo Bkz-B već treću gdinu oblježava 11. juli kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. http://bkzbelgium.org/2014/07/27/u-briselu-srce-srebrenice/

 IMG_7474

RAMAZANSKI NATJEČAJ

Bošnjačka kulturna zajednica u Belgiji “BKZ-Belgium” povodom ramazana ove godine organizirala je takmičenje sa ciljem promoviranja ambijenta svih gradova Bosne i Hercegovine, Sandžaka i Dijaspore tokom ramazanskih dana kroz fotografije. Na ovaj način željelismo uljepšati mubarek Ramazan, a ujedno da zainteresiramo naše talentovane i kreativne Bošnjake i Bošnjakinje koji na ovaj način žele da daju svoj doprinos u očuvanju bošnjačke kulture, tradicije. Vrijedne nagrade podijeljene su učesnicima iz Zavidovića, Prizrena i Sarajeva. http://bkzbelgium.org/2014/06/26/u-ramazanskim-danima-takmicimo-se-u-nasoj-ljepoti-i-dobijmo-vrijedne-nagrade/

 Sacuvajmo-nasu-zemlju-Bec

PREDNOST DEMOKRATSKOJ BUDUĆNOSTI

Septembar, presjednik Bkz Belgije Nedžad Ćeman također je učestvoavo na manifestaciji “Sačuvajmo našu zemlju” u Austriji -Beč, 06.09.2014. godine, kao znak podrške  boljoj budućnosti domovine na predstojećim izborima u BiH.

 sandzak

SANDŽAK SE VOLI I POŠTUJE

Povodom dana Sandžaka 20.11.2014.godine predsjednik Bkz Nedžad Ćeman učestvovao na obelježavanju dan Sandžaka u Novom Pazaru gdje je priređen bogat kulturno-umjetnički program. http://sandzakpress.net/dani-sandzaka-otpoceli-promocijom-knjige-kad-su-vakat-kaljali-insani

 Ibrahim-Čikić

ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA I OSNOVNIH SLOBODA

Briga o slobodi ljudskih i građanskih prava i prava žrtava stradalih od onih za koje civilizacija nema posebno značenje je jedna od obaveza statutom definisana u Bkz-Belgije tako i povodom sramne presude izrečene od strane crnogorskog režimskog sudstva žrtvi genocidne policijske akcije “Lim” Ibrahimu Čikiću, 02. decembra 2014.g. u Briselu održana je radna sjednica na kojoj su prisustvovali Azra Jasavić narodna poslanica u Parlamentu Crne Gore, predsjednici Bošnjačke kulturne zajednice u Francuskoj i Belgiji: Šefadil Ličina i Nedžad Ćeman predsjednik Bkz-B. Gdje je osuđeno ponašanje crnogorskog sudstva i pozvana domača i svijetska javnost da adekvatno reguje. Kao znak podrške književniku i žrtvi genocida Bkz Belgije je uputila finansisku podrsku od 500 €. http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=54311

Ovom prilikom izražavamo veliku zahvalnost svima koji nas podržavaju u našem radu i daju nam podršku da istrajemo.

Muftija-u-Antverpenu-Belgija-16

                                                                           Informativna služba Bošnjačke Kulturne zajednice u Belgiji.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote