GOSPODIN MERON MORA ZNATI DA ŽRTVE IMAJU PRAVO NA ISTINU I PRAVDU

0
737

image001 (1)Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) povodom Konferencije o obilježavanju dvadesete godišnjice rada Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKTJ)

IGK u potpunosti podržava saopćenje Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Univerziteta u Sarajevu, potpisanog od direktora prof. dr. Smaila Čekića u kojem se između ostalog kaže: “Zahvaljujem na pozivu da prisustvujem drugom danu Konferencije, 27. novembra 2013. Nažalost, ponovili ste Vašu raniju praksu – praksu završenog ili bolje rečeno svršenog čina (Program, sa nazivom panela, identitetom voditelja i učesnika, itd). Nisu nam poznati razlozi zbog kojih to tako činite. Očigledno je da postoje (neki razlozi). Zašto zaobilazite i ignorišete Univerzitet u Sarajevu, čiji je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, na čijem sam čelu, organizaciona jedinica, koja više od dvije decenije naučno-teorijski i naučno empirijski istražuje genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, iz koje oblasti je ostvario naučne rezultate od historijskog značaja”.

IGK ističe da zaobilaženje najrelevantnije naučno istraživačke institucije u Bosni i Hercegovini (BiH) čije rezultate istraživanja upravo koristi MKTJ je veliki udarac istini o agresijama na BiH i genocida nad njenim građanima, te udarac na pravdu za žrtve i svjedoke agresija i genocida.

MKTJ je izgubio bitku za istinu i pravdu, bitku protiv nekažnjivosti i tako je ostavio mogućnost novih ljudskih i civilizacijskih tragedija u obliku novih agresija i genocida. Rad MKTJ ozbiljno je doveden u pitanje, prije svega ponašanjem predsjednika Teodora Merona. Dešavaju se presude protivne međunarodnom pravu. Poput pravne likvidacije danskog sudije Frederik Harhoff, koji je ukazao na utjecaj politike na MKTJ, te ocjene Apelacionog vijeća Specijalnog suda za Sierra Leone da je MKTJ prekršio međunarodna pravila. To je poraz prava i pravde. Zar nije ponižavanje žrtava što su zločinci osuđeni na drastično male kazne, zar se još prijevremeno moraju puštati na slobodu da bi nastavili širiti politiku agresije i genocida. Gospodin Meron mora znati da žrtve imaju pravo na kompenzaciju, reparaciju, istinu, pravdu.

Gospodine Meron, sramno je od vas da u govoru ispred masovne grobnice Tomašica koju ste nazvali hororom niste spomenuli riječ genocid i ako ta masovna grobnica veličinom zla potvrđuje sve elemente Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida kao što su:

– postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i genocidne namjere protiv Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru,

– zločin namjernog, organizovanog, tajnog skrivanja tijela ubijenih žrtava genocida kako ih njihovi najmiliji ne bi nikada pronašli i dostojanstveno sahranili,

– zločin izmještanje posmrtnih ostataka s ciljem da se žrtve nikad ne pronađu i zločin ne dokaže,

– zločin šutnje prijedorskih Srba o masovnim grobnicama, čime se na primjeru genocida u Prijedoru potvrđuje odgovornost ne samo pojedinaca, već i masa za zločin genocida,

– elitocid kao poseban, sastavni dio genocida u Prijedoru, zločin koji obuhvata organizovano ubijanja intelektualne elite prijedorskih Bošnjaka.

U ime preživjelih žrtava i svjedoka agresija na BiH i genocida nad njenim građanima IGK još jednom podsjeća svjetsku javnost da MKTJ zapostavlja žrtve i svjedoke, sve više zapostavlja pravičnost i pravedno suđenje, zapostavlja istinu i pravdu.

Istinski borci za istinu i pravdu u svijetu neće ostati ravnodušni prema stavovima i presudama MKTJ kojima se prešućuje agresija na BiH i genocid nad njenim građanima i tako hrabri buduće ratne zločince da se zločin agresije i genocida isplati.

Istinski prijatelji istine i pravde u svijetu imaju moralnu obavezu pred savješću čovječanstva da nikad, ne samo ne zaborave, već da uvijek i na svakom mjestu podsjećaju svijet na genocid koji je počinjen u BiH zbog bolje i svjetlije budućnosti čovjeka i civilizacije.

Još jednom od MKTJ tražimo procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločinaca, utvrđivanje istine o agresiji i genocidu i zadovoljavanju pravde za žrtve agresije i genocida, uključujići i materjalnu nadoknadu za preživljene strahote.

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes