HAKO DULJEVIĆ UPUTIO OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU SBK DR. MUSTAFI CERIĆU

0
736

2_hmPredsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije Hako Duljević je uputio otvoreno pismo predsjedniku Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulemi emeritusu dr. Mustafi Ceriću povodom reagiranja javnosti na izjavu akademika Muhameda Filipovića ali i pisanju brojnih medija o mogućoj kandidaturi dr. Cerića na predstojećim izborima. 

Uvaženi, predsjedniče Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić,

Prateći dešavanja u Sarajevu, pored brojnih drugih nelogičnosti, ovih dana su posebno uočljive prozivke na račun Svjetskog bošnjačkog kongresa u vezi sa nedavnom izjavom akademika Muhameda Filipovića za novinsku agenciju „Srna“.

S obzirom na to da Vi akademika Filipovića poznajete bolje a i duže, činjenica je da su stavovi akademika Filipovića poznati i prije osnivanja SBK, dakle isti nisu nastali osnivanjem Kongresa i ostalih bošnjačkih nacionalnih institucija (BANU, BNF ).

Posmatrajući okolnosti davanja izjave akademika Filipovića, i javni tretman iste, nameću se brojna pitanja, a simptomatično je i indikativno slijedeće:

Zar Svjetski bošnjački kongres treba snositi posljedice za bilo čije istupe u javnosti koji nisu izneseni u ime SBK?

Zašto, u istom kontekstu nije pozvana ili prozvana Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine s obzirom na to da je akademik Filipović još uvijek aktivni član iste?

Da li i kakvu vezu sa ovim prozivkama ima već započeta predizborna kampanja, obzirom na pisanje pojedinih medija u vezi sa Vašom mogućom kandidaturom ili osnivanjem nove bošnjačke-probosanske političke opcije?

Pored medija, dodatna uključenost navodnih NVO (općepoznato je da većina NVO organizacija, zbog potpune finansijske ovisnosti, izvršava zadatke za račun i korist vladajućih struktura) nameće nam pitanje i o političkoj pozadini ovakvih javnih prozivki!

Može li se smatrati slučajnošću da se pored brojnih pohvalnih aktivnosti Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Svjetskog bošnjačkog kongresa, i Bošnjačke nacionalne fondacije, primjete i javno tretiraju isključivo teme sa negativnom konotacijom.

Zar je slučajno i to da naslovnicu dnevne štampe može dobiti svako ko poželi verbalno napasti bošnjačke nacionalne institucije?

Shodno navedenom, možemo zaključiti da su svi mediji pod kontrolom raznih političko-interesnih skupina te da je medijski prostor nad Bosnom i Bošnjacima u potpunosti okupiran, a građani su već dugo uskraćeni za istinu – po svim važnim nacionalnim i društvenim pitanjima.

Jedna od posljedica uskraćivanja kako prava na obavještenost tako i osnovnih prava Bošnjaka, jeste da je sva bošnjačka aktuelna politička elita zaostala u pogledu napretka na regionalnom i globalnom planu. Evidentno je da se sva bošnjačka politika, pamet, inteligencija, koncept, snaga, umijeće i energija svela na nivo sukoba jednih sa drugim.

Bez želje i konkretnog plana o ekonomskom oporavku ove zemlje, i očitu neodgovornost i nedosljednost domaćih političara, razni posjetioci nam otimaju životni prostor i prirodne resurse,  odvode naše talente, osiromašuju i svakodnevno ponižavaju naš narod.

Uvaženi predsjedniče reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, zašto i ko sakriva i zanemaruje naše stvarne probleme, prijetnje, šanse, rješenja i prioritete?

Primjetno je da svaka pomisao da bi iz SBK-a mogla krenuti inicijativa u pravcu osnivanja neke nove političke snage, proizvodi paniku u gotovo svim političkim krugovima, a kao mjera predostrožnosti se, upravo, nastoji održati lekcija svima nama o Svjetskom bošnjačkom kongresu i ljudima koji ga predvode kao krivcu za stanje bošnjačkog naroda.

Zar Svjetski bošnjački kongres treba snositi krivicu i odgovornost za sve anomalije u državi i društvu, pa čak i za period prije osnivanja?

Zar nije općepoznato ko vlada ovom državom i građanima ove države dvadeset godina? Zar jos uvijek nisu dovoljno poznata imena ljudi i njihovih političkih partija koje sa pozicije zakonodavne, sudske i izvršne vlasti upravljaju našim životima, medijima, javnim preduzećima i resursima ove zemlje?

Ovim želim istaći i to da su, građani, a posebno nas bošnjački narod u BiH, regionu i dijaspori, uskraćeni za istinu, pravu informaciju, ideju i koncept napretka. Bošnjački politički lideri i njihove stranke potpuno su izgubile kompas u nedostatku ideje i koncepta stavljajući fokus samo na unutar bošnjačko prepucavanje, čime skreću pažnju sa stvarnih problema ove države i naroda.

Smatram nužnim, da se baš sada i baš Vi trebate uključiti u iniciranju jednog iznova političkog organiziranja Bošnjaka, a sve navedeno i Vas proziva da se angažirate u pokretanju projekta kojim će se okupiti i mobilizirati sve zdrave snage ovoga društva u cilju očuvanja naše države i našeg ukupnog identiteta.

Cijenim da, Vi lično imate dovoljnu snagu i težinu u pogledu Vašeg iskustva, ugleda, intelektualnog i svakog drugog kapaciteta, da vratite povjerenje naroda u lidera i instituciju ove države, a bošnjačku politiku vratite na polje politike.

Sa tim u vezi Vas, u ime Bošnjačke nacionalne fondacije, kao i brojnih Bošnjaka u BiH, regionu i Dijaspori, molim i pozivam da najozbiljnije razmotrite sve spomenuto te što prije poduzmete sve što je u Vašoj moći u cilju očuvanja ove zemlje i časti našeg naroda.

 

     Predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije

                            Hako Duljević

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes