IGK: OD VLADE NORVEŠKE TRAŽIMO IZVINJENJE ZBOG DODJELE NAGRADE PODRŽAVAOCU GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

0
634

imagesSaopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom sramnog dodjeljivanja prestižne Internacionalne Ibsen-nagrade austrijskom piscu koji živi u Francuskoj, dramaturgu, negatoru genocida Peter Handkeu.

Anticivilizacijski atak na istinu i pravdu – još jedno poniženje i uvreda žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida Bošnjacima, najvećim zločinima poslije Drugog svjetskog rata u Evropi.

U ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, u ime Kanađana i Amerikanaca prijatelja istine i pravde, Institut za istraživanje genocida, Kanada najoštrije protestira protiv odluke žirija o dodjeljivanju prestižne Internacionalne Ibsen-nagrade austrijskom piscu koji živi u Francuskoj, dramaturgu, negatoru genocida Peter Handkeu. Ibsen-nagrada ove godine iznosi 2,5 miliona norveških kruna. Osnovana je od norveške Vlade 2007., u čast svjetski poznatom i priznatom norveškom piscu i pozorišnom djelatniku Henriku Ibsenu. Priznanje se dodjeljuje svake druge godine osobama ili institucijama koje doprinose razvoju svjetske pozorišne umjetnosti.

Ove godine žiri je donio sramnu odluku i nagradio negatora genocida Handke Peteru.

U intervjuu nedeljniku “Nuvel Observater”, Handke, koji je prisustvovao sahrani ratnog zločinca Slobodana Miloševića, kada je mahao srpskom zastavom i položio ružu na kovčeg zločinca, rekao je da je „srećan što je bio uz Slobodana Miloševića, čovjeka koji je branio svoj narod”. Handke ratnog zločinca Slobodana Miloševića očigledno ne smatra mogućim počiniocem i organizatorom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. On zna samo za Srbe kao navodne žrtve.

Handke je poznat i po oštrom protivljenju NATO bombardovanju Srbije 1999., kada je iz protesta vratio njemačku književnu nagradu Georg-Bihner od 10.000 nemačkih maraka i napustio Rimokatoličku crkvu, prešavši u pravoslavlje što je bila njegova reakcija na NATO udare po Srbiji. Očigledno da je Handke namjerno zaboravio agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, genocid, kulturocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid, sociocid, koncentracione logore smrti, masovna silovanja, masovna mućenja, masovna protjerivanja, masovna uništavanja svega bošnjačkog, svega što krasi Ideju Bosne i Bosanski duh.

Pored bliskih kontakata sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem u njegovoj ćeliji u Haagu i nacionalističkog govora na njegovoj sahrani u tajnosti je posjetio ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama neposredno nakon što je raspisana potjernica za njim zbog poćinjenih ratnih zlocina.

Ali ono što posebno ponižava i vrijeđa žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i žrtve svih zločina u svijetu jeste negiranje genocida u Srebrenici, prekrajanje historije minimiziranjem srpskih zločina u Bosni i Hercegovini, poređenje sudbine Srba sa sudbinom Jevreja, te proglašavanjem Srbije žrtvom geopolitike Zapada.

Neshvatljivo je da Norveška, koja finansira ovu nagradu, nagrađuje čovjeka koji podržava ekstremnu nacionalističku politiku stvaranje Velike Srbije agresijom i genocidom, koji ne priznaje presude internacionalnih sudova, koji negira sudski utvrđen genocid u Srebrenici. Nagrađivanjem političkog i nacionalističkog ekstrema, revizora historije, Norveška šalje izuzeteno lošu poruku svijetu, civlizaciji, čovjeku. Zapravo ovom nagradom koja ide u pogrešne ruke, Norveška ohrabruje agresivni nacionalizam koji se želi širiti nasilnim zauzimanjem tuđih teritorija i porobljavanjem čitavih naroda.

U ime poniženih i povrijeđenih žrtava i svjedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, Institut za istraživanje genocida, Kanada će zatražiti od predsjednika žirija Per Boye Hansen da se odmah povuče nepravedno dodjeljena nagrada. Istovemeno od Vlade Norveške tražićemo izvinjenje poniženim žrtvama i svjedocima agresije i genocida koji su izgubili povjerenje u norvešku objektivnost i nepristrasnost.

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida, Kanada

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes