IGK: POZIV ZA UČEŠĆE U NAJVEĆOJ AKCIJI KANADSKIH BOŠNJAKA

0
595

Povodom dvadeset godina od genocida u Srebrenici Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) poziva sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi i sve Kanađane prijatelje istine o agresiji na Bosindeksirajnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana i prijatelje pravde za žrtve tih največih zločina poslije holokausta u Evropi da masovno učestvuju u do sada najvećoj akciji građana Bosne i Hercegovine u Kanadi, akciji usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici i proglašavanju 11. jula danom sjećanja na žrtve toga genocida u parlamentima svih kanadskih provincija i teritorija.

Ova akcija je bazirana na rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju je usvojio Kanadski federalni parlament i na stalnoj muzejskoj postavci o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava.

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) poziva sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi i sve Kanađane prijatelje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana i prijatelje pravde za žrtve tih najvećih zločina poslije holokausta u Evropi da masovno učestvuju u do sada najvećoj akciji građana Bosne i Hercegovine u Kanadi, akciji usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici i proglašavanju 11. jula danom sjećanja na žrtve toga genocida u parlamentima svih kanadskih provincija i teritorija. Ova akcija je bazirana na rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju je usvojio Kanadski federalni parlament i na stalnoj muzejskoj postavci o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava.

Ovom akcijom IGK obilježava 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, izražavajući podršku za proglašenje 11. jula “Danom sjećanja na genocid u Srebrenici” u Kanadi

Akcija između ostalog ima za cilj:
– Obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici;

– Proglašenje 11. jula ” Danom sjećanja na genocid uSrebrenici ” u Kanadi;

– Podržati zvanične državne i druge organe i organizacije koji su svojim odlukama prepoznali genocid u Srebrenici, uključujući Kanadski federalni parlament, američki Kongres i Senat, Evropski parlament;

– Odati počast hiljadama žrtava genocida u Srebrenici i svim žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini;

– Potvrditi podršku za nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, mir i stabilnost u jugoistočnoj Europi u cjelini, kao i pravo svih ljudi koji žive u regiji, bez obzira na nacionalnu, rasnu, etničku ili vjersku pripadnost, da se vrate u svojih domove i uživaju u prednostima demokratskih institucija, vladavine prava i ekonomskog prosperiteta, kao i da saznaju sudbinu nestalih rođaka i prijatelja.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes