IGK TRAŽI POVLAČENJE NAGRADE ZA RATNOG ZLOČINCA VELIMIRA ĐURIĆA

0
692

34031“Dok prijedorski politički establišment ne dozvoljava postavljanje spomen obilježja žrtvama genocida i veliča ratne zločince i dodjeljuje im priznanja, novoizabrani bosanskohercegovački i posebno bošnjački politički establišment sramno šuti”, navodi se u izjavi Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Informativno – poslovni centar “Kozarski vjesnik” nedavno je u prisustvu gradonačelnika Marka Pavića dodijelio nagradu za najboljeg sportskog trenera u 2014. godini Velimiru Đuriću. Sud Bosne i Hercegovine je Đurića prvostepenom presudom osudio na 21 godinu zatvora za zločin u Čarakovu u kome je 1992. godine ubijeno 13 Bošnjaka i zapaljena džamija.

U ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, posebno u ime žrtava genocida u Prijedoru, u ime mnogih prijatelja istine i pravde u svijetu, Institut za istraživanje genocida, Kanada najoštrije protestuje zbog, kako navode, sramne nagrade osuđenom ratnom zločincu.

“Ova nagrada samo pokazuje davno upozorenje IGK da se u Prijedoru genocid nastavlja drugim sredstvima i metodama”, napominje IGK. Još jednom podsjeća da se Bošnjaci u Prijedoru i dalje teroriziraju. “Oni su i dalje poniženi građani drugog reda, bez osnovnih ljudskih prava i sloboda. Javno se ponižavaju organizacije koje okupljaju žrtve i svijedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih prijedorčana”, navodi se u saopćenju IGK.

IGK upozorava da se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti. “Dozvoljavaju se skupovi fašističkih grupa protiv kojih su se prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu. Ignorišu se zahtjevi predstavnika međunarodne zajednice koji su jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokućena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost”, ističe se u saopćenju.

Napominje se da takvi i mnogi drugi ataci na osnovna ljudska prava i slobode Bošnjaka još više ruše ugled Prijedora, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice osnovnih međunarodnih dokumenta o ljudskim pravima i slobodama.

Podsjećajući da niko nema pravo da ponižava žrtve genocida, da im zabranjuje sjećanje na zločin, da im i dalje unosi strah, IGK poziva novoizabrani bosanskohercegovački i bošnjački politički establišment da se konačno oglasi kao glas žrtava, da zaštiti žrtve, da zatraži bezuslovno povlačenje nagrade za ratnog zločinca. “Povucite vašu sramnu, nepravednu i štetnu odluku jer nagrađivanjem zločinca dajete vaš doprinos da se genocid u Prijedoru nastavlja”, kaže se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote