JAHAČI APOKALIPSE  (ŠESTI DIO)

0
728
ceric-mustafaPiše: Mustafa Cerić
 
Šesti dio
(B)itak nije po biću, već je biće po bitku. Pitaj njemačkog filozofa Hajdegera. On će ti objasnit. Bitak je ono što jest, što je izvan ništa. A biće je realizacija bitka u realnosti – ono što po bitku jest. Vidiš, Dodiku, bez bitka nema konkretnog bića. Upravo to hoću da ti objasnim. Bosna je bitak na temelju osjetilne, nadosjetilne i idealne stvari. Bosna je bitak iz kojeg si ti biće. Takvo kakvo jesi. Rijetko se događa da biće negira svoj bitak. Ali, ima i takvih slučajeva. Šejtan je jedan od njih. Negira sve što nije nalik na njega. Pa i ono što je nalik na njega šejtan negira. Plaši se svoga lika. I svog djela. Zna da ružno izgleda. Ne smije da sluša samoga sebe. Zna da ružno govori. Nikoga ne priznaje osim samoga sebe. Samo sebe hvali. I samo se o sebi brine. Misli niko mu ravan nije.
(O)ntologija nije tvoja specijalnost. Znam, tvoja specijalnost je “njetologija”. Mislio sam da si shvatio da “njet” ne donosi ništa dobroga. Nikome. Ni tebi ni meni. Naročito ne tvom narodu od Krajine pa sve doli do Kosova. Njetovanje je jedno veliko zlo. Ali, tebi je očito “njet” u krvi. Volio je to i šejtan. I on je njetovao Adema. Nije mu priznao ljudskost. Njetovao je šejtan Ademovu sposobnost da imenuje stvari pravim imenom. Govorio je da je bolji od Adema zato što je stvoren od vatre. A Adem je stvoren od zemlje. Šejtan je njetovao Ademu pravo na vjeru. Govorio mu je ružne riječi. Bilo mu je krivo što je Adem ostao čovjek. Što ima ljudski lik. Htio je da liči na njega. Da ga slijedi. Adem je bio na mukama. Te muke Adem je ostavio u naslijeđe svojim potomcima. Neki od njih uspjevaju da odole iskušenjima. A neki se šejtanu predaju… Bosna je Adem-čovjek. Ima potomaka koji su na šejtanovoj strani. Ali, većina ih je na bosanskoj strani. Bosna ima svoj ljudski lik. Razlikuje se od šejtanskog. Nije stvorena od vatre. Bosna je stvorena od zemlje. Kao i Adem. Nije stvorena ni od nūra, svjetlosti. Kao meleki. Ali, je bliža nūru nego nāru. Zato, ne pali vatru u zraku, već upali svijeću u mraku; ne zameći kavgu u inatu, već zasadi voćku u bosanskom vrtu; ne kidaj moje korijenje, već sadi tvoje cvijeće; ne muti tuđu vodu, već očisti tvoju avliju. Ne govori ružne riječi, već napuni dušu ljubavlju. Sagni se i poljubi bosansku zemlju. Slatka je da slađa ne može biti.
(S)rbija jest zemlja. Ali, nije tvoja. Srbija je zemlja onih koji u njoj žive. A oni koji živi u Bosni, Bosna je njihova zemlja. Nije čudno ako neko voli tuđu zemlju. Ali, jeste čudno ako neko ne voli svoju vlastitu zemlju. A najčudnije je ako neko mrzi svoju zemlju; ako o svojoj zemlji ružno govori; ako je pljuje; ako ne umije da pravi i gradi svoju zemlju da bude ugodno mjesto za življenje svih ljudi i naroda bez obzira na njihovu vjeru i naciju. No, najgore od svega je ako neko svojoj zemlji negira pravo na jezik, na ime, na postojanje… Jahali su Bosnu mnogo veći i jači jahači. Ali, svi su sjašili da više nikad ne uzjaše. Ostali su i bez imena i bez traga. A Bosna je ostala sa svojim neizbrisivim imenom kako na nebu tako i na zemlji. Opstala je Bosna sa svojim vidljivim tragom kako na nebesima tako i među zemljama svijeta.
(N)jetovanje Bosne je ludom radovanje. Umjesto toga prihvatimo se posla. Pomozimo mladima da ustanu na noge, a starima da ostanu na nogama. Ustanimo svi zajedno i hodojmo Bosnom kao domaćini. Nisu u Bosni stranci- stranci. U Bosni su stranci oni koji ne vole Bosnu.
(A)firmacija Bosne je pravi put, koji nas vodi do zajedničkog cilja. A naš zajednički cilj je da nam svima bude život bolji, ugodniji i sretniji… Moja sreća je u tvojoj sreći… Tvoja sreća je u mojoj sreći… Mržnja ne pogađa onoga koga se mrzi, već onoga koji mrzi… Ljubav, što je više dajemo drugome, sve više je imamo u sebi i za sebe…
5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote