KARLA DEL PONTE SA SVOJIM SARADNICIMA SAKRILA DOKAZE KOJI SRBIJU TERETE ZA GENOCID U SREBRENICI

0
1057


srebrenica5-110707Saopćenje za javnost

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa je povodom 11. jula, devetnaeste godišnjice genocida u Srebrenici organizirao tribinu u kojoj su učestvovali akademik Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i dr. Admir Muratović, predsjednik Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid.

Akademik Čekić je tom prilikom istakao da je genocid u Srebrenici koji je počinjen planiran, te da to dokazuju brojna dokumenta, dokazi, i rezultati istraživanja koja su vršili Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a jedno od tih istraživanja dokazuje i da je na teritoriji sigurne zone Ujedinjenih nacija u julu mjesecu 1995. Godine genocid izvršen na teritoriji 14 općina istočne Bosne.

Također je istakao da je u Bosni i Hercegovini na kraju 20-og stoljeća, genocid nad Bošnjacima izvršen u svim okupiranim mjestima i gradovima u opsadi, bez obzira o kojem agresoru je riječ.

Govoreći o pokušajima da se sakriju dokazi te ne kazne zločinci za genocid u Srebrenici, dr. Admir Muratović je kazao da je pod pritiskom Međunarodne zajednice i Vlada Republike Srpske bila primorana oformiti komisiju koja će istražiti činjenice u vezi sa srebreničkim masakrom kako su naveli.

Zahvaljujući izvještaju koji je tada međunarodno verificiran utvrđeno je ime i prezime 22 hiljade vojnika Vojske Republike Srpske koji su učestvovali ili su imali svoju ulogu u izvršenju genocida u Srebrenici. Čak su utvrđeni i brojevi Škorpiona obezbjeđenja Biljane Plavšić.

„Bošnjački političar iz Sandžaka kojeg ne želim imenovati i Goran Svijanović su sa Karlom del Ponte sakrili svu dokumentaciju koja Miloševića i Srbiju tereti i kojom bi se potvrdilo da su počinili genocid u Srebrenici“, kazao je dr. Muratović.

Razloge skrivanja dokaza, dr. Muratović objašnjava riječima da postoje dvije vrste kazne za genocid. Jedna kazna za izvršenje genocida a druga za nesprečavanje izvršenja genocida. Da je kojim slučajem Srbija osuđena za izvršenje genocida onda bi Ujedinjene nacije morale odgovarati za nesprečavanje izvršenja genocida.

5.00 avg. rating (96% score) - 2 votes