KBSA, IGK, i BAGI uputili pismo podrške zaključcima o provedbi presude Ustavnog suda u BiH u vezi sa Zakonom o JMB

0
688

 

Capture20.  juni, 2013

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Ured Visokog predstavnika (OHR)

Ministarstvo civilnih poslova BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH

Klub poslanika SDA

Klub poslanika SBB BiH

Klub poslanika SDP BiH

Klub poslanika SNSD

Klub poslanika SDS

Klub poslanika HDZ

Mješoviti klub poslanika narodnih stranaka

 

Predmet:  Sjevernoamerički Bošnjaci podržavaju zaključke o provedbi presude Ustavnog suda u BiH u vezi sa Zakonom o JMB

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za Istraživanje Genocida u Kanadi, i Bosansko-američki Institut za Genocid i Edukaciju (BAGI) podržavaju zakljucke udruženja žrtava, ratnih veterana, povratnika, raseljenih  lica i izbjeglica u BiH, o  sprovedbi presude Ustavnog suda BiH u vezi sa zakonom o JMB. 

Predstavljajući Bošnjake u sjevernoj Americi koji su prognani sa svojih ognjišta i preživjeli genocid, stojimo protiv zloupotrebe presude Ustavnog suda u BiH u vezi sa zakonom o JMB.  Čelnici SNSD i SDS su prekršili osnovna ljudska prava građana Bosne i Hercegovine da se provede odluka Ustavnog suda BiH.  Zloupotrebljavajući ovaj proces, oni nastoje da jos jednom naruše suverenitet i integritet BiH, blokirajući donošenje zakona na nivou države BiH, u eventualnu korist entiteta Republike Srpske gdje bi se zakon o JMB prebacio na entitete.

Sudske odluke ne smiju biti ispolitizirane u korist jednog ili drugog naroda, nego samo provedene u korist države BiH i njezinih građana. Svi zakoni, uključujući zakon o JMB, moraju biti u skladu sa demokratskim principima zaštite ljudskih i građanskih prava. Podržavamo rad koalicije “Prvi Mart” da se svim građanima u BiH vrate njihova građanska prava koja su garantirana u Ustavu Bosne i Hercegovine, posebno po pitanju biračkog prava za građane nesrpske etničke pripadnosti u entitetu RS. Osuđujemo sve napade na “Prvi Mart” od predstavnika iz RS koji nastoje blokirati njihov rad. 

Borba za JMB je borba za budućnost Bosne i Hercegovine kao moderne evropske, demokratske, građanske drzave.  Od svih predstavnika u Parlamentu BiH, tražimo da poštuju suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, a da građanima koje predstavljate, uključujući državljane u dijaspori, osigurate sva demokratska ljudska prava. 

 

 

S poštovanjem,

Hamdija Čustović

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

Emir Ramić

Direktor Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK)

Sanja SeferovicDrnovšek

Direktor, Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju (BAGI)

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes