KBSA: “NAPAD NA AKADEMIKA KUKIĆA UKAZUJE NA PRISUTNOST EKSTREMNO NACIONALISTIČKIH I FAŠISTIČKIH SNAGA”

0
555

911432371001_3637882633001_video-still-for-video-3637849447001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protesno pismo sjevernoameričkih Bošnjaka povodom brutalnog napada na akademika Slavu Kukića

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oštro osuđuju neljudski i brutalni napad na univerzitetskog profesora i akademika dr. Slavu Kukića. Preživjele žrtve i svjedoci agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima ovaj anticivilizacijski čin sa potpunom političkom pozadinom ocjenjuju kao atak na slobodu misli i zločin protiv razuma koji direktno ugrožavaju ideju Bosne i bosanski duh, državu Bosnu i Hercegovinu i posebno otvoreno, slobodno, civilno društvo u Bosni i Hercegovini, te  ponižava žrtve i svjedoke agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima.

Dr. Kukić je dao izjavu da se “normalan narod ne smije ponositi osobama kao što je Dario Kordić, jer su to osuđeni ratni zločinci”,  kao ni da oni “koji u ime naroda nastupaju” ne bi trebali učestvovati u dočeku Daria Kordića.

Brutalno napasti intelektualca koji se svojom javnom izjavom suprotstavio onima koji podržavaju zločin protiv države u kojoj žive je barbarski čin nedostojan čovjeku i civilizaciji, čin s onu stranu razuma i slobode misli. Napad na akademika dr. Kukića pokazuje da u bosanskohercegovačkom društvu još egzistiraju ekstremno nacionalističke, fašističke snage kojima je cilj podijeliti državu Bosnu i Hercegovinu i uništiti bošnjački narod.

U ime žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, u ime istine i pravde, u ime razuma i slobode misli, sjevernoamerički Bošnjaci poručuju da se ljudski glas razuma neće ugušiti ovim sramnim i kukavičkim činom.

KBSA i IGK  nastavljaju borbu za državni i društveni sistem u Bosni i Hercegovini u kojima je čovjek – građanin vrijednost, u kojima neće biti genocidom produktovanih entiteta, u kojima se neće slaviti zločini i zločinci. Istovremeno pozivamo državne organe Bosne i Hercegovine da upotrebom svih raspoloživih metoda zaštite akademika Kukić i njegovu porodicu, te da se izvršioci ovog kukavičkog napada i njihovi naredbodavci adekvatno sankcioniraju.

Prof. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Mr. Hamdija Čustović

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

 

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote