KLJUČNI ZADATAK BNF-A JE ANIMIRANJE I POVEZIVANJE BOŠNJAKA (VIDEO)

0
604

Predsjednik Bošnjačke nacinalne fondacije Hako Duljević je u ponedjeljak, 04. augusta 2014. godine gostovao u jutarnjem programu Alfa TV Sarajevo.

Hako Duljević je govorio o radu Bošnjačke nacionalne fondacije od samog osnivanja krajem 2011. godine, dosadašnjim aktivnostima Fondacije, njezinim pokrenutim i planiranim aktivnostima.

„Godina dana nam je protekla u postupku registracije, tek krajem 2012. godine smo stekli legalitet angažmana u punom kapacitetu. U prvoj godini dana cilj nam je bio objasniti našem narodu šta je Bošnjačka nacionalna fondacija s obzirom na to da naš narod prije nije imao instituciju ovog tipa. Paralelno sa tim, inicirali smo pokretanje nekoliko projekata, a jedan od važnijih je obezbjeđivanje zemljišta, projektne dokumentacija dosad su završeni grubi radovi u izgradnji Bošnjačkog kultunog centra u Srebrenici.

To je naš poklon Srebrenici, i time smo željeli poručiti Srebrenici da ono nije naše plakalište, niti tamo trebamo ići samo 11. jula. Srebrenica je naš početak a ne kraj, u njoj trebamo izlijevati svu pozitivnu energiju uključujući i finansijsku.

Organizirali smo nekoliko donatorskih skupova, a jedan od važnijih je skup u Frankfurtu, za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Dugoj Poljani, pod nazivom „Kapija Peštera“.

U Sarajevu smo opremili sjedišta nacionalnih institucija u kojima su smješteni Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti I Svjetski bošnjački kongres.

Fondacija posebnu pažnju poklanja i bošnjačkoj omladini te smo u tom smislu u Sarajevu organizirali trodnevni seminar pod nazivom „Kampus bošnjačkae omladine“ kojeg su činile djevojke Bošnjakinje iz cijelog regiona. Imale su priliku posjetiti bitna historijska mjesta u Sarajevu kao i slušati predavanja naših istaknutih profesora“, rekao je Duljević.

Posebno je naglasio da je kroz promoviranje Fondacije u Dijapori započet proces registracije u Republici Kosovo, Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj, Austriji Švicarskoj i Francuskoj te vjeruje kako će kroz par mjeseci biti uspješno okončan spomenuti proces.

Objašnjavajući dosadašnje stanje bošnjačkog naroda  u kojem su suočeni sa brojnim dugogodišnjim problemima, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije Hako Duljević smatra najznačajnijim aktivnostima upravo animiranje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, regionu i Dijaspori te njihovo povezivanje.

„Ovo je jedan od ključnih zadataka Bošnjačke nacionalne fondacije u kojem smo postigli najbolje rezultate.“- Duljević.

Pored navaedenih aktivnosti, Fondacija je usljed poplava koje su zadesile gradove Bosne i Hercegovine, u nekoliko navrata dala značajan doprinos preko Odbora u navedenim gradovima, međutim, Hako Duljević ističe da se stanovnici poplavljenih područja ne smiju zaboraviti, te je potrebno pronaći trajno rješenje za njih.

Na samom kraju, predsjednik BNF-a Hako Duljević pozvao je zainteresirane članove da putem e-maila, portala saznaju više o Bošnjačkoj nacionalnoj fondaciji, a to mogu učiniti i posjetom BNF-u, u ul. Štrosmajerova 1/II u Sarajevu.

(Bosna PRESS)

2.00 avg. rating (64% score) - 1 vote