KURTĆEHAJIĆ: FEDERACIJA BIH IMA PRAVO DA ODRŽI REFERENDUM O UKIDANJU RS-A

0
787

DSCN0889Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Jusuf Pušina kazao je da je usvajanjem odluke o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, bačena rukavica u lice, ne samo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, već i cijeloj međunarodnoj zajednici.

To je istakao na javnoj tribini o temi „Dodikova politika razbijanja Bosne i Hercegovine i kako ga zaustaviti“ koju je danas u Sarajevu organizirao Forum bošnjačkih intelektualaca.

Neke od tema o kojima je bilo riječi na tribini su Dodikovo negiranje i nepoznavanje Dejtona, njegova najava referenduma za otcjepljenje Republike Srpske te njegova involucija od demokrate u nacionalistu i Vučićeva evolucija od nacionaliste u demokratu.

Pušina je ovom prilikom istakao da predstavnici RS-a, na čelu s njenim predsjednikom Miloradom Dodikom, „filigranskim“ potezima ugrožavaju BiH posljednjih nekoliko godina.

Po njegovim riječima, Dodik i određena skupina ljudi oko njega godinama insistiraju da se ukine funkcija visokog predstavnika u BiH, jer će tada biti otvorene mogućnosti za već ostvarenu majorizaciju da se zakoni mogu donositi po mjeri jednog naroda. Mišljenja je da problem nije samo u referendumu o ukidanju pomenute dvije institucije, već i nepoštivanju zakona i odluka visokog predstavnika i institucija BiH na prostoru RS-a.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić istakao je da BiH ne može imati suverenitet bez Suda i Tužilaštva kao i da je visoki predstavnik jedini tumač civilnog dijela Dejtona. Stoga, smatra on, RS nema pravo da odlučuje o nadležnostima BiH jer je visoki predstavnik u BiH već donio odluku o tome, koja je prošla i parlamentarnu proceduru.

– Ako RS kao entitet može da odlučuje o određenim pitanjima, onda i Federacija BiH ima pravo da održi referndum o tome da li njeni građani podržavaju ukidanje RS-a, čije su vojska i policija izvršile genocid u Srebrenici – kazao je Kurtćehajić.

Zaključio je da je politika Dodika jako opasna jer je krenuo u narušavanje Dejtona te ga stoga Inzko mora zaustaviti političkim sredstvima.

DSCN0959 NO1 DSCN0956 DSCN0951 DSCN0940 DSCN0922 DSCN0927 DSCN0928 DSCN0931 DSCN0913 DSCN0915 DSCN0938 DSCN0889 DSCN0875 DSCN0900 DSCN0903 DSCN0898

(Fena)

5.00 avg. rating (97% score) - 3 votes