LUKSEMBURG: ODRŽANA JAVNA TRIBINA – ULOGA BOŠNJAKINJE U JAČANJU DRUŠTVA

0
656

photo-11Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Luksemburgu je održana javna tribine za žene na temu “Uloga Bošnjakinje u jačanju društva”.

Organizator tribine je ispostava udruženja “Muallim – Prosvjetitelj” u Luksemburgu, to jest lokalne aktivistkinje udruženja.

Iako je zbog nedavnih napada u Parizu situacija u mnogim zemljama Zapadne Evrope pa i u Luksemburgu relativno uzburkana i napeta, što dovodi do toga da ljudi vrlo često izbjegavaju veća okupljanja posjećenost na tribini je ipak bila vrlo dobra. Prisutnim Bošnjakinjama obratile su se Emina Hatunić, profesorica pri Behram-begovoj medresi iz Tuzle koja je govorila na temu “Žena kao stub porodice i društva”. Kraće izlaganje održala je i Emina Memić Hajdarević, predsjednica sektora za afirmaciju žene muslimanke pri udruženju “Muallim-Prosvjetitelj”, te je govorila na temu “Život Bošnjaka u manjem BH entitetu”. Kraće ali veoma zapaženo obraćanje imala je Sabiha Hodžić, apsolventica na Fakultetu islamskih nauka, na temu “Prosvjetitelj i društveni aktivizam”.

U sklopu večeri, udruženje “Muallim-Prosvjetitelj” dodijelio je nekoliko plaketa pojedincima i udruženjima koji su u zadnjem periodu aktivno podržavali rad i aktivnosti njihovog udruženja. Tom prilikom, nagrade su uručene džematlijkama i horu “Ismihan” džemata CIL. Zatim “Bošnjačkoj kulturnoj zajednici (BKZ) Luksemburga”, te vrijednoj porodici Čelebić i Mustafić.

Kako saznajemo od organizatora, cilj tribine je bio ojačati svijest naspram naše domovine Bosne, te također afirmisati bratstvo i prijateljstvo između Bošnjaka iz Bosne i Bošnjaka iz Sandžaka.

photo-31 photo-21

(identitet.lu)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes