MERON U TOMAŠICI: STOJIM PRED HOROROM KOJI JEDNA OSOBA MOŽE DA UČINI DRUGOJ

0
734

theodor-meron-epa_2– Veoma je teško za mene da stojim na ovom mjestu, gdje jedna osoba stoji lice u lice s hororom, koji jedan čovjek može da učini drugom čovjeku – izjavio je u Tomašici kod Prijedora predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron.

Meron je rekao da je počastvovan da je u mogućnosti da ispred ove masovne grobnice može da oda poštu žrtvama i sastane s članovima njihovih porodica.

-Moja je iskrena nada da će rad Tribunala u Haagu i nacionalnih sudova u regionu dovesti počinitelje zločina pred lice pravde i ponuditi izvjestan stepen utjehe za one koji su preživjeli i za porodice onih koji nisu, rekao je Meron nakon što je obišao ovu najveću masovnu grobnicu dosad otkrivenu.

Posjeta Merona Prijedoru odvija se u sklopu njegove posjete Bosni i Hercegovini, tokom koje će također učestvovati na konferenciji povodom obilježavanja dvadesete godišnjice rada Međunarodnog suda, u Sarajevu 26. i 27. novembra.

Gasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić ranije je izjavila da je sasvim sigurno da je rudnik Tomašica najveća masovna grobnica koja je do sada pronađena, ne samo u BiH nego i na Balkanu nakon Drugog svjetskog rata.

– Informaciju o postojanju masovne grobnice dao je bivši pripadnik Vojske RS-a i pri tome nije tražio nikakvu protuuslugu – rekla je ranije Čengić. pletenicaugrobnici-600x300

Ekshumacija na ovom lokalitetu traje treći mjesec, a do sada je iz ove primarne masovne grobnice ekshumirano 430 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

– Nakon ekshumacije posmrtni ostaci žrtava prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje se već uzimaju koštani uzorci za DNK analizu i pripremaju tijela za sudskomedicinsku obradu. U Šejkovači se nalazi više od 700 posmrtnih ostataka koji su ekshumirani na području Bosanske krajine iz pojedinačnih i masovnih grobnica i čekaju konačnu identifikaciju – izjavila je Čengić.

Ekshumacijom na lokalitetu Tomašica rukovodi Tužilaštvo BiH.

 

(Bosna PRESS)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes