Mustafa Cerić – Komentar dana: KRITIKA NA KRITIKU PROF. DR. NERZUKA ĆURKA (vidi link ispod)

0
809

PIŠE: MUSTAFA CERIĆ
Pa zar se, vi slobodni sarajevski intelektualci-liberalci, niste već suočili sa nasljeđem Alije Izetbegovića, kako bi ga prevladali – šta ste do sad čekali? Pretpostavljam! Čekali ste  da to urade Alijini nasljednici, jer vaše suočenje sa naslijeđem Alije Izetbegovića niko ne pika.  A ne pika zato što je opterećeno ideološkim predrasudama, koje možda nisu “monotone”, nisu “monoetničke”, nisu “etnokonfesionalne”, ali jesu monosalonske, monoideološke i jaranskokonvencionalne do te  mjere da niste u stanju, vi slobodni bosanski intelektualci, ni kamenćić s mjesta pomjeriti, a kamoli Alijin direk oboriti, preskočiti ili “prevladati”.
Niste zato što čekate da neko drugi uradi to što vi, na visko-sofisticiranom intelektualnom nivou, mislite, smišljate i domišljate u mirnim, dosadnim i bezidejnim sarajevskim salonima o tome šta je Alija trebao, a šta nije treba uraditi. Priznajete, Alija  je bio dobar čovjek, ali je njegova politika ostavila zle posljedice po Bosnu i Bošnjake, od kojih je najveće zlo što su Bošnjaci prestali biti Muslimani, pa su zbog toga sada sve više muslimani, a sve manje Bošnjaci. Zar je to sva vaša briga o identitetu Bošnjak ili vam smeta što su Bošnjaci konačno osvojili slobodu, naravno s Alijom na čelu, da su mogli u svoju bosansku matičnu knjigu upisati svoju vjeru, svoju bošnjačku/bosansku naciju i svoj bosanski jezik? Tu slobodu nije imao ni Kulin ban.
Ali, prof. dr. Ćurak, najviše od svega pogodila me vaša naizgled dobra namjera, ali  zla poruka kad kažete: “Pade mi na um Geteov Faust: “Dio sam one sile što uvijek želi zlo, a vječno stvara dobro”. Ili, u parafrazi: dio sam one sile što vječno želi dobro, a uvijek stvara zlo. Čini mi se kako je najinstrumentaliziranija percepcija Alije Izetbegovića da je bio dobar čovjek, pa će svaka objektivizirana interpretacija, u parafaustovskom kontekstu, obarati proizvedenu vrijednost povijesne legitimacije Alije Izetbegovića i njegovog političkog i svjetonazorskog naslijeđa. Tih interpretacija nedostaje. Poražene su ili prešućene. Trg je ispražnjen od kritike, koja bi, uvažavajući zahtjevni društveni kontekst Izetbegovićevog političkog djelovanja, njegovo političko naslijeđe imenovala velikim skokom unazad”.
Nemam komentara na ovu vašu zločudnu misao, jer mi se gadi. Ali, znam da je rahmetli Alija Izetbegović bio najviše i najžešće krtiziran od svih političara u zemlji i regionu, i znam da je bio pod lupom svjetskih moćnika i analitičara više nego iko ikada u Bosni baš zato što je bio musliman, Bošnjak, Bosanac, demokrata sa socijaldemokratskim političkim preferencijama. Ni jedna Alijina riječ, ni jedan Alijin pokret nije im promakao. Sve su o Aliji znali i svaki dan su o njemu imali svoj sud, dobar ili loš, ali nisu ga ni za trenutak ostavljali na miru. Čekali su svaku njegovu grešku. I precizno analizirali njegovu politiku. I njegovo naslijeđe, također.
I znam da vam/nam nije bilo Alije i njegove političke pameti u naletu srpsko-crnogorskog nacional-fašizma i hrvatskog ekspanzionizma mnogi od vas, koji danas imate višak naknadne političke pameti, bi bili pokorne sluge srpskom ili hrvatskom nacionalnom poduhvatu. Ali, vi ste, prof. dr. Ćurak, u pravu. U sadašnjem SDA-u vlada učmalost, bezidejnost i mnogo toga što je sušta suprotnost od Alijine političke ideje i prakse. Ali, jeste li se ikad pitali zašto je to tako? Pa, ja ću vam kazati. To je zato što ste vi, slobodni i nezavisni probosanski sarajevski, tuzlanski, bihački, zenički i drugi intelektualci intelektualno lijeni i društveno pasivni pa je tako moguće da bosansko političko kolo vode nekompetentni, polupismeni, samozaljubljeni i neodgovorni pojedinci, koji nisu ni na koji način Alijino naslijeđe, već vaše rođenće, koje se zbog vaše intelektualne indolentnosti gubi u vremenu i prostoru bosanske stvarnosti.
Pokažite mi, prof. dr. Ćurak, ijedan ozbiljan postratni projekat, kojeg ste vi slobodni i nezavisni intelektualci, uradili kao primjer ovima što su etnonacionalni ili nacionalisti. Vi se uglavnom bavite “reduciranjem utjecaja SDA” i pomalo redukcijom “kvazigrađanskih satelita”. To vam je najlakše. Mnogo teže je ponuditi alternativu. Naravno, onu građansku o kojoj se, po vašem mišljenju,  nema šta “raspravljati”, već se ima uzeti ili ostaviti, odnosno, treba širiti ideju o bosanskom “građanstvu koje ne proizvodi strah i nije bauk, već ljudski, odveć ljudski zahtjev za slobodom”. Ne mogu snažnije reći koliko se s vama slažem, ali i vas pitam: – Ko treba da to radi? Ovi iz SDA-a, koje treba reducirati, ili ovi vi, koje treba producirati? Ali, kako i na koji način?
Ovih dana sam čitao posljednju knjigu od famoznog Francisa Fukuyame: “Identity: The Demand for Dignity and the Politics of Resentment” (“Identitet: zahtjev za dignitetom i politika ogorčenosti”).  U ovoj knizi se može naći odgovor na pitanje kako i na koji način treba da se oblikuje politka u našoj zemlji. Također, knjiga od Amy Chua: “Political Tribes: Group Instinct and the Fate of Nations” (“Politička plemena: grupni instikt i sudbina nacija”) sadrži neke odgovore na pitanja i dileme slobodnih i nezavisnih visoko umnih bosanskih intelektualaca, kojima nije još uvijek jasno šta je i ko je bio Alija Izetbegović, kao i šta je i kako je Alija radio da bismo mi danas mogli razgovarati o njegovoj ostavštini.
Na kraju, hvala vam, prof, dr. Ćurak, što ste se odvažili da o tome javno pišete. Drugi šute i čute, mudruju i čekaju da neko drugi uradi njihovu domaću zadaću. A oni će da se isčuđuju i biraju što im se sviđa, a pljuju ono  što im se ne sviđa iz onoga što je neko drugi uradio.  Tako je to bilo oduvijek u Bosni i tako je to i dan-danas. I tako će to biti dok je svijeta i vijeka. Na hair, ako Bog da!
Informativna služba
5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote