NA 7. KNJIŽEVNIM SUSRETIMA PREDSTAVLJENA “ENCIKLOPEDIJA SANDŽAČKOBOŠNJAČKE KNJIŽEVNOSTI”

0
530

11998115_1174672862548754_1425224569_nNa 7. međunarodnim književnim susretima održanim u Sarajevu u organizaciji Udruženja za kulturu ”Nova svjetlost”, predstavljena je Enciklopedija sandžačkobošnjačke književnosti autora Jahje Fehratovića.

U okviru književnih susreta upriličene su promocije knjiga učesnika iz 15-ak zemalja i okrugli stolovi, a u predstavljanju sandžačkog književnog stvaralaštva centralno mjesto, prema riječima učesnika Susreta Sulejmana Aličkovića, zauzima Enciklopedija.

“Enciklopedija sandžačkobošnjačke književnosti je zlatna knjiga Bošnjaka, čiji je autor dr. Jahja Fehratović, mlad Bošnjak koji je za sva vremena ovjekovječio književnost od 14. stoljeća do danas.”, kazao je Aličković.

O bogatstvu bošnjačkog kulturnog naslijeđa koje je objedinjeno u Enciklopediji govorio je organizator 7. međunarodnih književnih susreta, predsjednik KNS-a Ibrahim Osmanbašić istakavši da je Enciklopedija piscima Sandžaka orijentir u njihovom daljem književnom opusu.

“Ova Enciklopedija će omogućiti identifikaciju Bošnjaka značajnih u Sandžaku, ali općenito na Balkanu.”, rekao je Osmanbašić.

Dodao je da je prethodnih godina u Bosni i Hercegovini bilo pokušaja da se napravi edicija bošnjačke književnosti u 100 knjiga, ali taj projekat nije realiziran.

Izdavač Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti je “El-Kelimeh” i Svjetski bošnjački kongres.

A.Z.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes