NASTAVAK RADA NA DEFINIRANJU STRATEŠKOG I OPERATIVNOG DJELOVANJA SVJETSKOG BOŠNJAČKOG KONGRESA

0
739

Odbor za međunarodnu saradnjuSvjetski bošnjački kongres (SBK) je 24. septembra 2013. godine održao prvu sjednicu Odbora za međunarodnu saradnju i prvu konstitutivnu sjednicu Odbora za omladinu i sport.

Članovi Odbora za međunarodnu saradnju zaključili su da ovaj ogranak Svjetskog bošnjačkog kongresa ima velike predispozicije za ostvarenje značajnih rezultata u ovoj oblasti. Također je konstatovano da se povezivanjem bošnjaka širom svijeta otvara mogućnost efikasnijeg djelovanja Odbora za međunarodnu saradnju u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa svih bošnjaka.

Predsjednik Odbora za međunarodnu saradnju gospodin Sabit Subašić naglasio je da postoji veliko interesovanje bošnjačkih eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti koji svojim znanjem i iskustvom žele da unaprijede rad Odbora za međunarodnu saradnju. Članovi Odbora imaju za cilj da u što kraćem roku definiraju program rada koji bi na predstojećem zasijedanju trebao biti verfikovan, nakon čega bi Odbor mogao pristupiti aktivnom djelovanju u ovoj oblasti. Mogućnosti u ovoj oblasti su velike, a ujedno i motivacija u ostvarivanju zajedničkog interesa kroz različite aktivnost, konstatovao je gospodin Subašić.

Ambasador gospodin Edhem Pašić istako je važnost povezivanja i međusobne saradnje sa drugim narodima koji žive u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na međunarodnu saradnju u cilju razmjene iskustava i međusobnog uvažavanja, te predstavljanje Bosne i Hercegovine u kontinuitetu na međunarodnoj sceni. Odbor za međunarodnu saradnju će preuzeti ulogu uvezivanja svih onih kojima je u interesu da svojim djelovanjem očuvaju kulturu, tradiciju i vjeru u Bosni i Hercegovini ali i dijaspori.

Također je uvažen prijedlog gospođe Belkise Perviz za osnivanje tri pododbora unutar Odbora za međunarodnu saradnju, naime pododbor za Ameriku i Australiju, pododbor za Evropu i pododbor za Tursku i istočne zemlje. Na ovaj način će se moći detaljnije pristupiti problemima sa kojima se suočavaju bošnjaci iz raznih krajeva svijeta. Nakon definiranja i analize interesa bošnjaka koji žive u raznim zemljama, uzzajedničku saradnju i djelovanje,  očekuje se ostvarivanje pozitivnih rezultata.

Odbor za omladinu i sport

Na prvoj konstitutivnoj sjednici Odbora za omladinu i sport prisustvovali su članovi iz Bosne i Hercegovine i regiona. Predsjednik Odbora za omladinu i sport gospodin Salko Zildžić izrazio je želju da Odbor bude realizator raznih sportskih i kulturno- društvenih aktivnosti.

Na izradi strategije djelovanja Odbora za omladinu i sport sudjelovat će svi članovi Odbora. Dogovreno je da se na sljedećoj sjednici Odbora prezentiraju  ideje i prijedlozi od strane članova Odbora, na osnovu kojih će se napraviti plan rada za 2014.godinu.

Tokom sjednice Odbora prisutnim se obratio i gospodin Hako Duljević predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije, koji je naglasio značajnu ulogu strateškog djelovanja Odbora.Također je ukazao na važnost umrežavanja sa bošnjačkom omladinom u dijaspori, te definiranju adekvatnih pristupa u približavanju bošnjačke omladine u dijaspori svojoj matici, Bosni i Hercegovini.

 

Informativna služba SBK

5.00 avg. rating (94% score) - 1 vote