NAZOVI M. RADI ISTINE

0
618

10Nikada nisam bio pretjerani ljubitelj filmova Alfreda Hičkoka. Pogotovo u djetinjstvu kada bi me brat i sestra „natjerali“ i primorali da gledam ono što oni vole. Kasnije sam „ponavljao“ gradivo u kinima od „Igmana“ do „Dubrovinika“ ali opet ne svojom voljom.

Amel D. je bio opsjednut kultnim režiserom koji je u svojim djelima maestralno spajao crni humor, ironiju, cinizam i na kraju balade gledaoce bi počastio šokom.

PIŠE: ADMIR F BEGANOVIĆ

Amel je moj stari jaran. Nekada, davno,tako davno ali opet u sjećanju svježe, potukli smo se oko jedne djevojke i kada smo saznali da je ona otisla trećem „zakleli se na jaranstvo do groba“. O Hičkoku je znao više nego filmski kritičari, znao je satima pričati o njegovim filmovima. Pred sami rat otvorio kafanu za „nocobdije“ i „ranoranioce“. Znalo se desiti da raja zasjedne a njemu se ne sjedi i najavi fajront.

„Hajmo ljudi, žena mi prestala gledati na sat,sad gleda u kalendar,hajmo kuci,fajront“.

Ali bi se neko dosjetio i spomenuo film i Alfreda i od fajronta ne bi bilo nista. Amel bi se raspričao. Niko ga nije slusao ali je svima odgovaralo da kafana radi.

A onaj ko bi sjeo za njegov sto morao je da sluša analizu filmova „Čovjek koji je previše znao“, „39 stepenica“, “Slučaj Paradine“, „Sjenka sumnje“, “Nazovi M radi ubistva“, “Začarana“……

Nakon rata smo se često družili. Neko ko mu ne bi odgovarao dobio bi nadimak „Gargamel“.

Amel prati ono što pišem, ono što radim i, za divno čudo, to mu se dopada.

„Alfred je bio nominovan za pet „Oskara“ a nikad nije dobio tu nagradu. Predložiću tebe za „Oskara“-pričao je, naravno, u šali.

U hodniku „Alte“ gotovo se sudarismo prošle sedmice.

„Sjećas li se Paje?“

„Kojeg Paje moj Amele?

„Paja gitarista. Paja, bolan, onaj sto je svirao po kafanama. Gargamel. Znaš li da je postao akademik?“

Naravno da se sjećam. Paja, Ibrahim Pašić, prof. dr.

„Ej, čitam neki dan da je izjavio „Cerićeva i Zukorlićeva akademija mraka i beskrajnih laži“. Šta je ono brate mili??? Napisa nas Paja da „hodžinski dvojac Cerić-Zukorlić zloupotrebom BANU i Islama pravi kult ličnosti i još pored toga brani i podržava Latića što je režo na dr. Cerića. Čitam i ne mogu da vjerujem. Kontam biće fabula napeta, biće faktor iznenađenja, biće nešto al ono gaf do gafa, glupost do gluposti. „

„Amele care, danas ti je postalo moderno galamiti na Muftiju. Ako galamiš, nije važno šta lupetaš, šta pričaš ili pišeš to se „pika u raji“ jer postaješ NEKO. A zona uticaja takvih je veoma mala.

„Ma znam paša moj ali vidi te ironije. Paja je upiro i nogama i rukama da postane član BANU-a a ne znam što će i kako će, i ne znam šta bi radio u toj akademiji „mraka“. Šta će u njoj ako svjetla nema?“.

„Istina je uvijek imala svoje heroje a laž servisira svoje usluge ali na kratke staze Amele, care magle i ostalih nepogoda“.

„Ma šega su mi svi ti koji bi da dominiraju nad Zukorlićem i njegovim idejama da se kite. Šega su mi jer nisu svjesni da ne gube bitku nego rat. Što se dobri Paja nije sjetio prije dvadeset godina da uradi ono o čemu je Muftija i tada pričao. Aj brate, iznenadi me Paja. Napravio mi je šok u duši gore nego Alfred“.

 

Zaboravih reći starom jaranu (koristeći njegov žargon) da bi razne Paje trebale nazvati M. radi istine. Nije važno kako će prevesti ono „M“.,kao Muftija, kao Muamer, kao Mustafa…isto ti je to.Istina nema dva lica.

Zaboravih mu reći da me nije dotakla „moda“ napadanja na Muftiju. Nije, jer ne volim ništa što je kratkog dometa. Nije, jer mi se duša kruni kada moram braniti istinu „od takvih“. Poštujem tuđa mišljenja al imam svoje al ovo Pajino mi komično. A dušmanu volim pružiti ruku, volim. Neka  i on jednom osjeti kako je biti čovjek.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes