NAZOVITE RODBINU, RECITE JOJ MATIČNI BROJ I NEKA UPIŠU DA ŽIVITE U BIH

0
750

9457ae5e8caae22c2fd5fc00190f7e7c_XLPosljednjih dana u BiH traje žestoka kampanja plakatima i masovna medijska reklama popisa stanovništva. Prerasta to u grčevitu političku borbu predstavnika triju naroda oko udjela u ukupnom broju stanovništva, čime će se nastojati promijeniti i njihov utjecaj u vlasti.

Oštra kampanja

Po daytonskoj formuli, tri naroda u BiH imaju onoliko vlasti koliko ih je bilo po popisu 1991. godine. Izmjena te formule mogla bi dovesti i do novih nesporazuma. Islamska zajednica i institucije, među kojima je i Državni ured za odnose s Bošnjacima izvan BiH, pozivaju na masovnu mobilizaciju Bošnjaka porjeklom iz BiH. Još agresivniju kampanju provode hrvatske organizacije, među kojima je i Katolička i Pravoslavna zajednica u dijaspori diljem svijeta, a cilj im je da taj narod bude “temeljni”, s više od 50 posto.

Dovoljno javiti podatke

Naime, podaci u popisu su tajni, a po propisima u BiH popisivač ne može tražiti bilo kakav dokument kada popisuje osobe. Iz više nevladinih organizacija pozivaju sve one koji se žele popisati, kako Bošnjaci u BiH ne bi postali manjina, da dostave svojoj rodbini telefonski ili mailom ime, ime roditelja, prezime, zatim matični broj (JMB) ili datum rođenja te mjesto rođenja, mjesto stanovanja majke u vrijeme rođenja, podatke o zaposlenju, završenoj školi…

Pozivaju i da se osobe ne popisuju online ispunjavajući obrasce jer na taj način ne ulaze u ukupan zbroj popisanih. Popis traje od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

Izvor: nasevijesti.com

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes