NEMANJA I IMANJA

0
737

Dzemaludin_Latic_Vasilije_Krestic1-300x172Moje refleksije na izjave u srpskim medijima: Da li je Džemo Latić na putu Emira Kusturice?

Autor: Nedžad Ćeman

Ovih dana me jedan Bošnjak pita je li moguće da je Džemo Latić krenuo putem Emira Kusturice. Kažem, nisam o tome razmišljao. Kasnije kada sam malo bolje razmislio, zaključio sam da je to vrlo moguće. Latićeva česta gostovanja u srbijanskim medijima, odnosno prosrpskim medijima u Sandžaku, ukazuju da je Latić na putu da postane srpski miljenik. Kusturica je već zauzeo krsno-srpsko ime “Nemanja”. Latiću bi valjda preostalo ime “Imanja”. To odgovara njegovoj naravi i potrebi, a to je da ima zaradu za svoju uslugu. Jer Džemo Latić ne priča džaba. Sve mu se mora platiti i to duplo. Za svaku riječ i za svaku novu laž i klevetu. Tako je Džemo Latić i svoju izjavu u beogradskim “Novostima” dobro naplatio.

A kako i ne bi, kad je kazao ono što razbijačima bošnjacke nacije i paše, pa je tako potrefio u cilj sa svojom ocjenom Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti (BANU):
“Moja procena je da će Zukorlić i Cerić pokušati da prisvoje Akademiju, ali neće uspeti, jer su pri kraju i njihove karijere i manipulacije kojima se bave. Mogu da nas preglasaju jedino načinom svojstvenim Severnoj Koreji, ali ne i poštujući Statut i Skupštinu. Oni su razbili našu plemenitu ideju osnivanja umetničke i naučne istitucije, a sada je trenutak u kome BANU mora da se vrati na te početke ili će postati pravi zvjerinjak koji će služiti samo u političke svrhe” – izjavio je Džemal Latić, kojem bi i sam Emir Kusturica mogao pozavidjeti, jer ni “Nemanja” nije išao tako daleko i tako prljavo kao “Imanja”, odnosno Džemo Latić iz kojeg kipi patološka mržnja prema onima koji su mu činili dobro. “Imanja” Latić ima potrebu da se što više umili srpskoj politici.
Jer “Nemanja” je to već sve iskusio, pa mu je postalo dosadno. Neka sad to radi “Imanja”, koji jedva čeka da mu se poturi mikrofon pa da opanjkava na sav glas kako bi ga čuli oni u SANU što vrebaju svaki bošnjački nacionalni pokret koji Bošnjacima daje snagu i podiže im ugled i čast.

Nije slučajno. Vasilije Krestić, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti, je na Latićevom fonu, ili obratno, ovaj je na fonu onoga, tj., Krestića, koji kaže: “BANU je isključivo politička organizacija i nema veze sa naukom. Njeno osnivanje u Novom Pazaru je mimo Ustava i besmisleno je da jedna regija ima svoju akademiju. Njeno osnivanje je posljedica težnje Bošnjaka da pokažu elemente državnosti Sandžaka. Isto to rade vojvođanski autonomaši sa Vojvođanskom akademijom nauka i umetnosti”. Nema razlike između Latićeve i Krestićeve ocjene o BANU-u zato što je to unaprijed izkoordinirano, pa je “Imanja” Latić tačno pogodio tamo gdje mu je rečeno da gađa, a Krestić je imao obavezu da potvrdi da je pogodak validan, odnosno dobro odrađen i zato ga treba platiti – “Imanji” Latiću. Tu Latićevu uslugu SANU neće nikad zaboraviti.

Kad sam sve ovo sabrao i izračunao, shvatio sam da je pitanje koje mi je postavio Bošnjak: “Da li je Džemo Latić krenuo putem Emira Kusturice” na mjestu. Tužno i ružno je to i pomisliti, ali eto i to nam se mora dogoditi. I ništa nas izgleda ne može promašiti.

Ali Bogu hvala mi imamo snage da sve to izdržimo unatoč zalutalim Emirima i Džemaludinima, i unatoč srpskim i drugim lovcima na bošnjačke duše.

 

(Bošnjaci.net)

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes