OSUDA IZMJENA ZAKON O PREBIVALIŠTU I BORAVIŠTU

0
1173

229266_2040472256610_2165648_nIzvršno vijeće „Svjetskog bošnjačkog kongresa“

Odbor za porodicu i demografiju

Saopćenje za javnost Odbora za porodicu i demografiju Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK-a)

Odbor za porodicu i demografiju SBK-a najoštrije osuđuje novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine koji je prošle sedmice usvojen u Zastupničkom domu BiH.


Predložene izmjene neposredno utječu na prava prognanih, ali i na prava povratnika, te u svojoj suštini imaju za cilj brisanje širokog kruga građana BiH iz evidencije za koju se vezuju brojna druga prava, od kojih je najbitnije pravo glasa. Na taj način bi se onemogućilo njihovo biračko pravo u BiH, ako se ima u vidu da se ono vezuje za prebivalište.

Ove izmjene predviđaju punu reviziju, koja se prvenstveno tiče bh. građana u inostranstvu, a zatim i raseljenih lica koja su se prijavila na adresu prijeratnog stanovanja. Svi oni koji budu izvan zemlje neće moći pravovremeno reagirati na eventualna poništenja i rezultate istraga. Krajnji ishod predloženih izmjena jeste oduzimanje biračkog prava za najmanje osam stotina hiljada državljana BiH koji privremeno borave u inostranstvu.


Tražimo zaustavljanje donošenja propisa koji ugrožava povratak, a u skladu sa obavezom iz Aneksa 7 – Sporazuma o izbjeglicama i prognanicima, gdje stoji obaveza „opozvati sve domaće pravne propise i administrativne mjere s diskriminirajućim namjerama ili učincima“. Odbor za porodicu i demografiju Svjetskog bošnjačkog kongresa je zabrinut planiranim donošenjem ovog zakona i najoštrije osuđuje politiku predstavnika u Zastupničkom domu BiH koja legalizira etničko čišćenje i genocid.

Ovim zakonom bi se legalizirao „Aparthejd“ prema nesrpskom stanovništvu u institucijama manjeg BiH entiteta a koji je na snazi već duži niz godina. Upozoravamo političke predstavnike na štetnost donošenja ovog zakona i na nesagledive posljedice koje proizilaze eventualnom njegovom primjenom. Na ovaj način se legalizira otimanje privatne imovine nesrpskom stanovništvu po scenariju koji je predvidio SANU i trajno se vrši iseljavanje nesrba sa prostora manjeg BiH entiteta.


Odbor za porodicu i demografiju

Svjetskog bošnjačkog kongresa

Predsjednica
mr. Mevlida Rovčanin

5.00 avg. rating (97% score) - 4 votes