ODRŽANA JAVNA RASPRAVA NA TEMU „DA LI SU BOŠNJACI SIGURNI U DEJTONSKOM MIRU“

0
538

jrasprava2Bošnjačka nacionalna fondacija je 23. maja 2015. godine organizirala javnu raspravu na temu „Da li su Bošnjaci sigurni u dejtonskom miru“.

Povod za navedenu temu su učestale analize, komentari i tekstovi u medijima koji najavljuju mogućnost novog rata na balkanskim prostorima.

Na raspravi su postavljena pitanja o represivnim akcijama velikosrpske policije nad bošnjačkim povratnicima, ozbiljnosti najave novog rata u Bosni i Hercegovini, načinu borbe protiv medijske blokade zbog koje Bošnjaci ili ne dobijaju tačne ili dobijaju pogrešne informacije, te pitanja o formi i modalitetu bošnjačkog samoorganiziranja u slučaju negativnog raspleta događaja.

Izlaganja učesnika rasprave pokazala su opravdanost skupa i odabira teme.

Posebno je naglašeno prisustvo velikog nepovjerenja prema organima vlasti u kojima Bošnjaci ne participiraju u onome broju u kojemu bi trebali participirati.

Prijedlog učesnika u cilju poboljšanja položaja bošnjačkog naroda u državi Bosni i Hercegovini prije svega odnosi se na vraćanje dostojanstva, samopoštovanja i nama koje je svojstveno Bošnjacima kao i revizija obrazovnog sistema.

Bošnjačka nacionalna fondacija najavljuje kontinuirano održavanje ovakvih skupova s obzirom na postojanje mnoštva razloga da ona postane redovna.

Naša obaveza jeste da u okviru bošnjačkih nacionalnih institucija nastavimo otvarati pitanja za koje dejtonski poredak nema senzibiliteta ili ih nema snage riješiti kao jedno demokratsko i slobodno društvo, zaključak je sa druge javne rasprave BNF-a održane u Sarajevu.

Javna rasprava

(BNF)

 

 

Služba za odnose sa javnošću

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes